Ved seneste kommunalvalg i 2013 havde Assens Kommune, sammen med resten af landet, den højeste valgdeltagelse blandt unge mellem 18-29 år i tredive år. Den rekord skal nu slås med et ambitiøst mål om en valgdeltagelse på 80 procent.

I Assens Kommune er man i forvejen god til at komme til stemmeurnerne.

Men det er ikke nok, nu skal der sættes valgrekord, og det er især de unge, der skal lokkes til at sætte deres kryds.

Assens Kommune har sammen med resten af "Tænk dig om, før du ikke stemmer"-kampagnen sat et mål om, at 80 procent af de unge mellem 18 og 25 år skal stemme 21. november.

- Vi har sat en stor ambition. Målet er sat med et ønske om at fastholde den gode udvikling, som man så ved sidste kommunalvalg, siger Janne Kornbeck, der er direktionssekretær ved Assens Kommune.

I 2009 oplevede Danmark den laveste valgdeltagelse i 35 år, hvor færre end hveranden ung i Assens, 46,8 procent, stemte til kommunalvalget. I 2013 steg den stemmeprocent til 59,9 procent. Og det er det procenttal, der nu skal bankes i vejret.

- Det var glædeligt at se, at de tiltag, som man gjorde, virkede. Blandt andet tog vi i Assens Kommune ud til de unge, vi var rundt på kommunens skoler, og det er det, vi arbejder videre med nu, siger Janne Kornbeck, der onsdag var på besøg på Fugleviglund Produktionsskole for at fortælle eleverne om byrådets arbejde og vigtigheden af at stemme.

Gode vaner

I 2013 kom der fokus på de unges stemmevaner, da frygten var, at den tidligere lave stemmeprocent var en tendens, der kunne hænge ved, hvis man ikke fik de unge til at interessere sig for kommunalpolitik, fortæller Janne Kornbeck.

- Nu bliver det spændende at se, om den stigning holder. For valgdeltagelsen for de lidt ældre, de 22-25 årige, er også lav, men den skulle også gerne stige lidt nu, når man for fire år siden fik flere af de helt unge afsted. Mange undersøgelser viser, at det skal gøres til en god vane. Har man først været afsted som 18-årig, så fortsætter man.

For at engagere de unge besøger kommunen også fem andre skoler i løbet af oktober og november, og 14. november afholdes der ungevalg for ungdomsuddannelserne i kommunen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Forsker: Snak om noget, der faktisk interesserer de unge

Forsker: Snak om noget, der faktisk interesserer de unge

Fugleviglund stemmer ikke

Fugleviglund stemmer ikke