Spildevand: Assens-priser stiger med 27 procent

I Assens Kommune er det dyrest på Fyn at komme af med sit spildevand. Det skyldes en prisstigning på 27 procent, som Assens Forsyning infører i år. Arkivfoto

Spildevand: Assens-priser stiger med 27 procent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Forsyning lægger op til, at det i år skal koste 70 kroner at komme af med en kubikmeter spildevand. Det svarer til en prisstigning på 27 procent og ligger noget over taksterne i de øvrige fynske kommuner.

Borgere i Assens Kommune kan i år imødese en klækkelig forhøjelse i vandafledningsafgiften, den pris vi betaler for at komme af med spildevandet.

Stigningen bliver på 2000 kroner for en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn, hvis vandforbrug af Assens Forsyning er sat til 140 kubikmeter årligt. I alt skal der skrabes 10.595 kroner sammen, hvor det sidste år var 8.534.

I forvejen lå Assens Kommune højt, men kommer med den aktuelle stigning helt i top på Fyn. 70,34 kroner pr/kubikmeter spildevand, lyder prisen. Den er 11 kroner højere end Middelfarts på 59,13 og næsten dobbelt så høj som i Kerteminde og Vandcenter Syd, der dækker Odense og Nordfyn. Begge ligger på godt 37 kroner.

Kun på Ærø er det dyrere at komme af med spildevandet. Her koster det 72,28 kroner at komme af med en kubikmeter spildevand.

Det høje niveau skyldes ifølge Michael Dissing Nielsen, Assens Forsyning, at man her investerer meget i nye anlæg. Eksempelvis separering af kloak- og regnvand og kloakering i det åbne land.

- Hvis du geninvesterer og renoverer, bliver taksten høj. Vi har også temmelig mange kilometer ledning i forhold til antallet af borgere. Men det primært et spørgsmål om, hvor meget man investerer, og vi har brugt en del penge på separering og mangler også en del byer endnu. Hvis du vælger ikke at investere i nyt, kan du holde taksten lav, siger Michael Dissing Nielsen.

Fri for oversvømmelse

Det er op til den enkelte kommune, om den vil adskille regnvand og spildevand. Men der er grænser for, hvor meget man må sende videre ud i vandløbene ved for store regnmængder. Derfor skal de sørge for andre løsninger, for eksempel store underjordiske bassiner, der kan tilbageholde vandet, hvis de ikke separerer, forklarer miljø- og naturchef Annette Bæk, Assens Kommune.

En anden vægtig grund til, at man investerer meget i separering i Assens Kommune er, at det nye centrale renseanlæg, der skal bygges i Assens.

- Når vi vælger ét renseanlæg, skal vi separere, ellers skal vi pumpe for store mængder regnvand over store afstande. Men der er også klimasikring i det. Vi er fri for oversvømmelser af kældre, siger Michael Dissing Nielsen.

Prishop

Mens prisen for at komme af med spildevandet kun er steget med en til fem kroner om året siden kommunesammenlægningen i 2007, tager den altså et gevaldigt hop i år på næsten 15 kr. eller 27 procent i år. Hvad det skyldes, vil Michael Dissing Nielsen ikke fortælle avisens læsere, før politikerne i Økonomiudvalget har fået en forklaring senere på måneden.

Miljø- og Teknikudvalget har bedt Assens Forsyning om at komme med en redegørelse for forsyningens investeringprogram og taksternes konsekvenser for erhvervslivet til mødet i Økonomiudvalget senere i januar.

- Men er der ikke en grænse for, hvor hurtigt taksten skal stige, hvis folk skal kunne følge med?

- Det er rent politisk, hvor meget man kan tåle, at taksten stiger. Det er også ud fra en betragtning af, hvor hurtigt man får besparelser ved at separatkloakere eller lave nyt renseanlæg. Selvfølgelig er der en grænse i taksterne, men det er politikerne, der vedtager den i sidste ende.

Opdateret med tal fra Ærø Vand.

Spildevand: Assens-priser stiger med 27 procent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce