Sparekniv truer kulturarv


Sparekniv truer kulturarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældne vægmalerier på Hjemstavnsgården skal sikres nu, ellers må "riddersal" lukkes for publikum

ASSENS: - Det er svært at opretholde optimismen, siger leder af Museerne på Vestfyn Sven Rask. - Jeg har ikke fantasi til at se en løsning, men jeg appellerer alligevel til politikerne, selv om jeg ved, at Assens er blandt landets fattigste kommuner.

Vestfyns Hjemstavnsgård - en af Fyns flotteste bindingsværksbygninger - er truet af alvorligt forfald både inde og ude.

Museerne på Vestfyn var først på året af kommunen lovet midler, der kunne sikre en forsvarlig istandsættelse, nemlig en million i år og en million i de næste tre såkaldte overslagsår, som det hedder i kommunalt budgetsprog.

Men nu er det hele vendt 180 grader. - Kommunen er nødt til at spare og skal bruge de millioner, vi var stillet i udsigt de næste tre år, til noget andet, siger Sven Rask.

- Nu får vi kun vores normale driftstilskud til dækning af de løbende udgifter. Og det, der skal ske på hjemstavnsgården i Gummerup, er jo alt andet end løbende vedligeholdelse. Der er tale om at sikre vores kulturarv for de næste 100 år, påpeger Sven Rask.

Foruden en istandsættelse af stuehusets vestgavl drejer det sig om at sikre stuehusets unikke vægmalerier mod ødelæggelse.

Selvejerbondes riddersal

- Vi har ikke kendskab til den slags billleder andre steder i landet, fortæller Sven Rask. Der er tale om fugle- og blomsterbilleder på rørpuds. Storstuen har simpelt hen fungeret som en "riddersal" for selvejerbonden.

- Malerierne er meget sarte. De løsner sig fra væggen og dratter ned. Foreløbig er i alt en kvadratmeter faldet af, og der er desuden voldsomme revnedannelser i væggene. Får vi dem ikke istandsat her og nu, må storstuen lukkes for publikum. Og det ville være synd, da det drejer sig om et af de største udstillingsrum i vores museum for livet på landet.

I øjeblikket er en af vores førende konservatorer ved at finde ud af, hvordan malerierne kan sikres, og hvad det vil koste. Vi kender ikke det præcise tal endnu. Men det vil da være uhensigtsmæssigt at bruge en større sum på at sikre midlertidigt, hvis det er muligt at løse problemet 100 procent for lidt mere, siger Sven Rask.

Det er i den forbindelse, han især retter en appel til byrådets politikere forud for de budgetforhandlinger, som de indleder i dag.

Mange effekter i fare

Sven Rask håber imidlertid også, at politikerne vil tænke på, at museet er med i et projekt om et fælles fynsk magasin nær motorvejen. I øjeblikket opbevares mange af museets effekter under så ringe vilkår, at de er udsat for snarlig ødelæggelse.

- Det var meningen, at en del af de oprindeligt bevilgede anlægsmillioner skulle være kommunens bidrag til dette nødvendige byggeri, understreger han.

- Nu må vi se, om vi ved hjælp af nødbudgetter kan redde stumperne, så vi alligevel kan holde os inde i varmen. En tiltrængt nyopstilling af museernes samlinger, bliver der slet ikke råd til. Det er bare ærgerligt, men ingen katastrofe.

- Det er rigtigt, som det ser ud nu, at millionerne til Museerne på Vestfyn, er pillet af budgetterne for de næste tre år, siger Carsten Smedegård (S), næstformand i byrådets kulturudvalg.

- Men jeg vil ikke afvise, at vi kan finde ud af noget, tilføjer han. Måske ved hjælp af klip en tå eller hug en hæl-princippet. Det var jo oprindeligt et politisk ønske, at der skulle ske noget på museumsfronten, så det hele blev flottere. Så jeg håber, der kan findes penge enten nu eller senere. Og medmindre der opnås et bredt forlig i dag, er budgettet altså ikke endeligt vedtaget før i oktober, siger Smedegård.

Sparekniv truer kulturarv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce