Sønderby Vandværk vil dybere ned

Sønderby Vandvæk vil grave 60-70 meter ned i jorden for at finde rent drikkevamd. Den gamle boring er 16 meter. - Vi er nødt til at forholde os til, hvad fagkundskaben siger, og de siger, at når vi kommer så langt ned, så burde der være rent vand, siger Haakon Pedersen, der er vandværksformand i Sønderby. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Sønderby Vandværk vil dybere ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sønderby Vandværk har søgt Assens Kommune om tilladelse til at lave en ny boring på vandværkets grund i jagten på rent drikkevand til forbrugerne.

Sønderby: Nogle gange skal man gå dybt for at finde ekstra ressourcer.

Det gælder også for Sønderby Vandværk, der jagter rent drikkevand til de 167 forbrugere, som er forbundet med vandværket.

Sidste år blev det konstateret, at der var desphenyl-chloridazon i vandet over den tilladte grænse på 0,1 mikrogram/liter. Vandværket havde således 1,3 mikrogram/liter af pesticidet, og vandværket blev derfor lukket, og borgerne blev nødforsynet med vand fra Ebberup Vandværk.

Derfor begyndte Sønderby Vandværk at lede efter en ny boring, der kan levere rent vand til forbrugerne. I første omgang kiggede vandværket omkring tre kilometer væk, hvor landmand Martin Bo Madsen har en privat boring. Men nu kigger vandværket i stedet nedad.

Det fortæller vandværksformand i Sønderby Haakon Pedersen.

60-70 meters dybde

Der er nemlig stor sandsynlighed for, at vandet på vandværkets grund er rent, selvom der i den gamle boring er fundet desphenyl-chloridazon.

- Geologer siger, at det er 99 procent sikkert, at der er rent vand under os. Det er bare et spørgsmål om, at vi skal et lag dybere ned, end vi tager i dag.

- Vi forventer at skulle ned i 60-70 meters dybde. Den gamle boring er ikke andet end 16 meter. I forhold til det andet er det jo stort set overfladevand, vi får i dag, og det er derfor, at man har fundet de pesticidrester. Vi er nødt til at forholde os til, hvad fagkundskaben siger, og de siger, at når vi kommer så langt ned, så burde der være rent vand, siger Haakon Pedersen.

Når fagfolket er så overbevist om, at der kan være rent drikkevand længere nede i jorden under Sønderby Vandværk, skyldes det, at man her vil få vand fra samme reservoir, som Assens Forsyning borer fra.

- Der er rigtig fint vand. Hvor de ligger nogenlunde midt i reservoiret, vil vi komme til at ligge i yderkanten af det. Men det er det samme vand, så sandsynligheden for, at det er rent vand, er rigtig stor. Orbicon, som Fyns Pumpe og Brøndboring bruger, siger at det er 99 procent sikkert, at der er rent vand dernede.

75 procent billigere

Der er også et økonomisk incitament i at få lavet en boring tæt på vandværket.

Ifølge Haakon Pedersen vil det koste i omegnen af en million kroner at blive forsynet fra landmandens private boring, fordi der skal trækkes en 3,5 kilometer lang ledning fra den til vandværket, og fordi der skal teknik til at styre vandflowet.

- Hvis det her lykkes (boringen ved vandværket, red.), er vi nede i 250-300.000 kroner plus nogle løs omkostninger ved siden af. Det er vores forbrugeres penge, vi arbejder med. Så vi skylder dem at se, om ikke vi kan spare 75 procent af udgiften.

Inden boringen kan laves, skal Assens Kommune godkende den, og derefter skal vandet testes, inden det sendes ud til forbrugerne.

Sønderby Vandværk har sendt en hasteansøgning afsted og håber på at kunne begynde at bore den nye boring i løbet af denne uge.

Hvis ikke vandet dybere nede kan bruges, vil Sønderby Vandværk fortsætte forhandlingerne med landmanden om brug af hans boring.

Sønderby Vandværk vil dybere ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce