Søgt turistmål får lov til at forfalde

Foto: Peter Leth-Larsen

Søgt turistmål får lov til at forfalde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ASSENS:- Hvor er det, den berømte, danske komponist Jacob Gade boede?

Sådan lyder et ofte stillet spørgsmål på turistbureauet i Assens. Og turisten får naturligvis det korrekte svar, nemlig at Jacob Gade levede sine sidste år i det lille fiskerleje Thorø Huse, lige syd for Assens - hvor en vej af samme grund er opkaldt efter komponisten.

Men turisterne mødes af et trist syn, når de når frem til komponistens hus på adressen Jacob Gades Vej 22.

Huset, hvor Gade boede til sin død i 1963, er ikke blevet vedligeholdt og er derfor i en sørgelig forfatning.

- Det er rigtigt, at mange turister spørger efter Jacob Gades hus, og det er faktisk ærgerligt, at huset er i en så dårlig stand, siger Kim Petersen, direktør i Team Vestfyn.

- Men når huset er i privat eje, så er der ikke noget at gøre, siger Kim Petersen, der ellers godt kunne forestille sig, at Jacob Gades berømte hjem kunne udnyttes i markedsføringen af det vestfynske område.

Huset beboes i dag af Jacob Gades gamle husbestyrinde Petra Larsen, som har nået en alder, der ikke levner kræfter til restaureringsarbejde.

Millioner i Gades Fond

Jacob Gades musik er i dag en indbringende forretning, da der fortsat skal betales for brugen af komponistens værker. En af de store bidragydere er Finland, hvor melodien "Tango Jalousi" er populær.

Pengene bliver samlet i et fond, som efter ønske fra Jacob Gade hvert år uddeler op mod en million kroner i legater til unge, lovende musiktalenter.

Ifølge formanden for legatbestyrelsen, advokat Ove Bisgaard, råder Jacob Gades Legat over 20 millioner kroner - men disse penge kan ikke anvendes til istandsættelse af Gades hus, siger advokaten.

- Der er helt bestemte retningslinjer for, hvad vi må anvende legatmidlerne til, og en restaurering af Petra Larsens hus er desværre ikke noget, vi har bemyndigelse til at gennemføre, siger Ove Bisgaard, som dog erkender, at han alligevel har overvejet at tage initiativ til at redde huset fra yderligere forfald.

- Måske kan legatbestyrelsen overtales til at iværksætte en kalkning af huset og måske også isætning af nye vinduer, men rent juridisk ligger der altså et problem i, at huset er i privateje, fremhæver han.

Jacob Gades Legat har ifølge Ove Bisgaard ingen planer om at overtage huset i Thorø Huse.
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

Søgt turistmål får lov til at forfalde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce