Socialt bedrageri afsløres i stor stil


Socialt bedrageri afsløres i stor stil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Kommune har ansat to medarbejdere til at afsløre snyd med offentlige ydelser. Indsatsen giver plus på bundlinjen

Det har vist sig at være en god forretning at tjekke, om der bliver snydt med sociale ydelser.

Assens Kommune ansatte i efteråret to personer til at kontrollere udbetalingen af kontanthjælp, børnepenge og andre sociale ydelser, og selv om de såkaldte dyneløftere kun har været i gang få måneder, så skæpper indsatsen allerede godt i kommunekassen.

Det fortæller Kirsten Brink, der er leder af kontrolgruppen.

- Det går rigtig godt med kontrollen. I 2009 var besparelsen på 350.000 kroner, og det beløb er allerede overskredet i år, oplyser hun.

- Det handler typisk om folk, der ikke reelt er enlige, men som påstår at bo alene. Det har indflydelse på størrelsen af for eksempel børnepenge og boligydelser.

Indtil videre har de to ansatte ikke behøvet at gøre noget meget for at afsløre snyderne.

Hvornår er man enlig?

For kontrolgruppen har draget nytte af mange tips fra borgere.

- Vi har primært kontrolleret en masse anonyme henvendelser fra folk, der har mistanke om, at der bliver snydt, fortæller Kirsten Brink.

- Når vi får en henvendelse om nogen, så forholder vi dem oplysningerne. Nogen gange er der en god forklaring. Det kan være en sur nabo, der har henvendt sig til os. Andre gange handler det også om vejledning, fordi folk ikke kender reglerne.

Der kan for eksempel opstå tvivl om, hvornår man er bliver betegnet som eneboende eller ej.

- Hvornår er man enlig eller ej? Hvis man har fået en kæreste og kendt hinanden et stykke tid, hvornår er man så ikke enlig længere, og hvornår betegner man det som ægteskabslignende forhold? Det kan vi hjælpe med at forklare, siger Kirsten Brink, som oplyser, at senere på året vil medarbejderne gå i gang med mere opsøgende kontrol.

Indsats mod sygedagpenge

- I foråret vil vi sende erklæringer ud, hvor folk skal skrive under på, at de bor alene, og den erklæring vil vi så sende ud til dem en gang om året, forklarer hun.

- Senere på året vil vi også gøre en indsats mod folk på sygedagpenge. Det er typisk selvstændige erhvervsdrivende, som er sygemeldte. Vi vil også tjekke almindelige lønmodtagere, om de reelt er syge, men primært selvstændige.

Kontrolgruppen vil også se på adresser, hvor der er mange tilmeldte for at sikre, at dem, som er tilmeldt adressen, nu også bor der.

Andre kommuner er i gang med samme indsats mod socialt bedrageri, og det kan komme Assens Kommune til gode.

- Vi er med i en gruppe, hvor vi udveksler erfaringer omkring, hvad der virker, og hvad der ikke virker, når vi skal kontrollere udbetalingerne, forklarer Kirsten Brink.

Initiativet til at afsløre bedrageri kommer efter et krav fra Velfærdsministeriet, som ønsker at nedbringe kommunernes udgifter på området.

Socialt bedrageri afsløres i stor stil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce