Snittebænken i moderne design

Træet placeret lige på snittebænken, tungen lige i munden og så i gang. Vagn Andersen er ikke bare ferm til at redesigne snittebænke, men er også en habil snitter. Foto: Kjeld Smed

Snittebænken i moderne design

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HOBBY: Gammelt holderedskab vises på Nårup Savværk

Vagn Andersen er en rigtig træmand. Ikke en af tørvetrillerne, men en af dem med hænderne skruet rigtigt på.

I 25 år stod der sløjd på skoleskemaet, mens han underviste på Vissenbjerg Skole, i dag er han ansat på Kolding Seminarium. Oluf Lund ved også, hvad der er for og bag på en rubank, for som arkitekt, møbelsnedker og ejer af Nårup Savværk kan han selvfølgelig håndtere de lange høvle. Sammen har de to træbegavede herrer udviklet en moderne snittebænk.

- Det er et holderedskab, som gør at man har begge hænder fri, når man f.eks. er ved at lave en grydeske, forklarer Vagn Andersen, der bor i stationsbyen.

Til hobbyfolket

- Skomagere, bødkere og træskomagere brugte i sin tid snittebænke, og dengang bønderne var selvforsynende i næsten et og alt, stod der altid en snittebænk i huggehuset. Bønderne brugte den, når de skulle lave skeer, økseskafter og husflid, fortæller Vagn Andersen.

Bønderne, de få der er tilbage, har ikke længere tid til at snitte røreskeer til de unge piger i huset, som også er forsvundet fra landkøkkenerne. Nej bonden køber plastskeer hos isenkræmmeren. Snittebænke er i dag til hobbyfolket, og dem har Oluf Lund og Vagn Andersen tænkt på.

Fylder en fjerdedel

- Snittebænken er sammenklappelig og fylder kun en fjerdedel af de oprindelige, hvor benene var limet på. Nu kan man tage den med sig, f.eks. ud i skoven, eller hvor man har lyst, fortæller Vagn Andersen.

Søndag den 12. december mellem kl. 10 og 17 slår han et slag for snittebænken på Nårup Savværk, Grambovej 28 i forbindelse med et åbent-hus arrangement, hvor der er fokus på kunsthåndværk og kvalitetsmøbler designet af Oluf Lund.

- Vi stiller et telt op, hvor børn og voksne kan snitte smøreknive og paletter eller lave nisser af birketræ.

Paletten kan komme i brug med det samme, for Vagn Andersen stiller an med et bål, så gæsterne kan bage pandekager.

Og træet er ikke det tørre, som mange måtte huske fra sløjdtimerne, nej det skal være frisk træ.

- Frisk træ er langt lettere at arbejde i og når man selv har kløvet det følger man træets årer og dermed bliver tingene meget stærkere. Sådan, siger Vagn Andersen

Snittebænken i moderne design

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce