Smeden måtte lege detektiv


Smeden måtte lege detektiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

GAMTOFTE: Smedemester Holger Per Jensen er vant til at have mange jern i ilden. Men forleden blev han sat på en specialopgave, der ikke kunne løses med forhåndenværende værktøj.

Den lød: fremstil nye stålrammer til tre af de store romansk formede vinduer i Gamtofte Kirke. Irammerne skal indsættes de glasmo- saikruder, som den internationalt anerkendte kunstner Peter Brandes har skænket kirken.

Et romansk kirkevindue buer foroven og for at få det sorte stål til det, manglede Holger Per Jensen et specielt værktøj, nemlig en hjulringsvalse.

Den blev i gamle dage - som navnet antyder - brugt til at lave stålringe til hestevognenes træhjul.

Og en sådan fandtes ikke i smedeværkstedet på Vedstaarup Teglværk, hvor Jensen til daglig står for vedligeholdelsen af den avancerede maskinpark.

Men gennem gode forbindelser og lidt detektivarbejde lykkedes det at låne en funktionsdygtig hjulringsvalse. Den stod midlertidigt hos en vognmand, som igen havde lånt den af en over 80-årig tidligere grusgravsejer, der i øvrigt ikke ønsker at sælge den.

- De tre vinduesrammer blev færdige i fredags og skal nu tilføres metalglans hos en specialist på Sjælland, oplyser kirkeværge Niels Rabølle:

- Derefter går murerne formentlig allerede i denne uge i gang med at sætte rammerne på plads. I første omgang forsynes de med almindeligt vinduesglas, indtil de farvede mosaikker skal indsættes engang i september.

Men først skal kirkens i øjeblikket lidt trist farvede træværk males.

Omfattende proces

Det bliver en ret så omfattende proces, der omfatter både alle bænkene i skibet samt paneler og stole i koret og våbenhuset. Arbejdet er udliciteret til malermester Vagn Kamp, Haarby, som har erfaring fra flere andre kirker. For farvesætningen står Peter Brandes kone, billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt.

Kirken er på grund af disse arbejder lukket for gudstjenester og øvrige kirkelige handlinger til 30. juli og igen fra 8. august til 25. september.

Indvielsen af de nye mosaikker vil formentlig ske under festlige former søndag den 26. september.

Mosaikkerne, eller glasmalerierne om man vil, viser i farverne blå, gul og rød Kristi ansigt i to udgaver samt helbredelsen af den blinde.

Faren måtte flygte

Peter Brandes har som tidligere omtalt nær tilknytning til kirken og egnen. Han er født i 1944 på Assens Sygehus og døbt i Gamtofte Kirke. Peter Brandes far var nemlig jøde og måtte flygte til Sverige under besættelsen. Imens flyttede hans kone med lille Peter i maven hjem til sine forældre i Voldbro ikke langt fra Gamtofte.

Peter Brandes mor havde en søster, hvis søn Jørgen Strøjer i dag ejer teglværket, som har sponseret stålrammerne til de nye mosaikker.

Smeden måtte lege detektiv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce