Martin Dannevang, der har sklerose, har i år sin noget særprægede fartøj med til "Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe". Men Assens er med al stor sandsynlig sidste stop på turen på grund af manglende vind.

Assens: - Det er et helt vildt fartøj, hvor alt, hvad der rører vandet, er skin fra 20 elge.

Sådan lyder det begejstret fra 43-årige Martin Dannevang fra Odense, da han starter med at fortælle om sit skib Havelgen, som han i år har med til kapsejladsen "Fyn Rundt for Bevaringsværdige Skibe". Det er der en helt bestemt årsag til.

- Jeg har selv sklerose. Det er en sygdom, som jeg gerne vil være med til at få frem i lyset, og som man ikke skal skjule sig for andre på grund af. Derfor er det mit bidrag til at være med til at råbe op omkring sygdommen, siger han og uddyber:

- Turen rundt om Fyn er derfor en charmeoffensiv, hvor vi undervejs sælger lodsedler - også kaldet ANDelsbeviser - da hver enkelt nummer svarer til en af ænderne, som er med i Scleroseforeningens arrangement "Rap om Kap" i Odense Å den første lørdag i september.

Assens For Fulde Sejl

Fyn Rundt for Bevaringsværdige Træskibe har besøgt Assens hver sommer siden 2012.De bevaringsværdige træskibe har også tidligere lagt til i Assens på deres tur rundt om Fyn, men holdt en pause i 2010 og 2011.

Assens Kommune kalder besøget "Assens for Fulde Sejl" og støtter arrangementet økonomisk.

De seneste år har Museum Vestfyn holdt et stort krammarked - et 1800-talsmarked - i byen i forbindelse med træskibenes besøg.

Lommefilosofi

Men om der bliver solgt flere lodsedler fra Martin Dannevang, der fik konstateret sin sclerose for cirka 3,5 år siden, og resten af besætningen på Havelgen i kapsejladsens sidste to dage, det er dog tvivlsomt, lyder det fra ham:

- I dag (onsdag, red.) blev vi trukket fra Middelfart til Assens, fordi der ikke var nok vind til, at vi kunne sejle. Og desværre ser det ud til, at vejrudsigten igen lover ingen vind torsdag. Derfor meddeler jeg, at vi nok må trække os og opgive at sejle med til Faaborg.

Havelgen

Havelgen ejes af Martin Dannevang, og den beskrives som et stykke eksperimentel arkæologi. En forestilling om hvordan de skibe, der i stenalderen besejlede de norske fjorde, kan have set ud.Der er arkæologisk bevis for, at der i stenalderen har været dyrket handel mellem de forskellige bosteder i forskellige norske fjorde. Og det må have foregået ad søvejen, mener Børje Møster, som med den to-skrogede "Havelgen" har givet sit bud på, hvordan datidens skibe har kunnet se ud.

Skibet består af et træskelet og er beklædt med 20 elgskind.

Martin Dannevang har besluttet, at fartøjet skal sejle Fyn rundt for at støtte op om Scleroseforeningens arrangement "Rap om Kap", da han selv har sclerose. "Rap om Kap" kan der læses mere om på Scleroseforeningens hjemmeside.

- Men det har været meget hyggeligt at være en del af, og der var mange af samtalerne, som man burde have fået optaget. For der er godt nok megen lommefilosofi, og det er blevet trukket op fra de dybe lommer, smågriner Martin Dannevang, der håber, han kan være med igen til næste år:

- Ind til videre har jeg fået nej fra alle havne om at må få en fast plads til Havelgen. Derfor skal jeg i august beslutte, hvad dens fremtid skal være, fordi der er deadline på LAG-midler til september. Men jeg håber, der er nogen, som vil hjælpe med at finde en plads til den, så jeg kan fortælle en masse skolebørn om den, og de kan få lov til at se et stenalder-skib.

  • Jensen_Claus_Bøge_(2015)_013

    Af:

    Jeg er lokaljournalist på Fyens Stiftstidende i Assens, hvor jeg skriver om stort og småt i hele kommunen. Samtidig har jeg fokus på det digitale på redaktionen. Tidligere har jeg arbejdet hos Ekstra Bladet og Metroxpress.

Mere om emnet

Se alle
Navne fra træskibtræffet

Navne fra træskibtræffet

Assens for fulde sejl: Bud efter byens boder

Assens for fulde sejl: Bud efter byens boder

Navne fra træskibtræffet

Navne fra træskibtræffet