Skål i Thorøhuse Snapselaug

En lille en skulle være så godt for helbredet, men det er nu ikke på grund af procenterne, at humøret er tårnhøjt i Thorøhuse Snapselaug. Fra venstre er det oldermand Poul Kastrup, rådmand Egon Jørgensen, rådmand Karlo Pedersen og skriver Hanne Yderstræde.
Foto: Carsten Bundgaard

Skål i Thorøhuse Snapselaug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er der fest? Nej. Det er bare snapselavet, der holder sammenkomst på en ganske almindelig formiddag

TORØ HUSE: - Er du i bil?

Oldermand Poul Kastrup ser på avisens udsendte, som svarer bekræftende.

Oldermanden ryster på hovedet.

- Har du heller ingen tandbørste med?

Nej, heller ikke.

Og så er der ellers lagt i ovnen til to timer med masser af hjemmelavet snaps og endnu mere øregas.

Vi befinder os hjemme hos Hanne Yderstræde på Torø Huse Vej, hvor Thorøhuse Snapselaugs hårde kerne er samlet.

Den består af den føromtalte oldermand, Poul Kastrup, de to rådmænd, Egon Jørgensen og Karlo Pedersen, og så selvfølgelig Hanne Yderstræde selv, der er skriver. Hun er også redaktør af Thorøhuse Posten, der udkommer hver tredje måned. Derudover er hendes mand, Bjørn Birkely, lavets mundskænk.

Og så er der jo de andre ni medlemmer af lavet, der blandt andet omfatter medicinmanden, som er den lokale dyrlæge, degnen, som er den tidligere skoleinspektør, og hans kone, der bliver kaldt gartneren, fordi hun elsker havearbejde.

Derudover er der ø-fogeden, vejrprofeten med efternavnet Storm, havmanden, der er sejler, og høkeren, som er gammel købmand. Og så er der jo også posten, "posti", der er en stor gevinst for lavet, fordi han både kan latin og ved en helt masse om botanik.

Det beviste han for eksempel dengang, hvor han tog til Sverige for at finde porse. Nogle af lavets medlemmer havde forinden været på en ikke helt vellykket tur i Sønderjylland for at plukke de grønne blade. For selv ikke med et opkald til en biologilærer, en syg rådmands søgning på nettet hjemme i Torø Huse og en flink lokal mands henvisninger, lykkedes det for snapselavet at finde porse nogle steder. De kom hjem med noget, der lignede bøgeblade, fortæller de. Porse var det i hvert fald ikke. Og så tog posti selv af sted til Sverige for at finde den.

Og så har vi slet ikke nævnt kusken endnu. Hun hedder Lene og er buschauffør, og den eneste som efter sigende skulle være lige ved ikke at blive optaget lavet.
- Og så var der også lige den om ... Oldermanden står for en stor del af underholdningen. Hanne Yderstræde og de øvrige medlemmer nyder hans selskab.
- Og så var der også lige den om ... Oldermanden står for en stor del af underholdningen. Hanne Yderstræde og de øvrige medlemmer nyder hans selskab.
Foto: Carsten Bundgaard

Alt for meget sukker

Det er nemlig sådan, at for at blive optaget i snapselavet skal man lave tre snapse, som alle skal finde nåde for rådmændenes, skriverens og mundskænkes sarte smagsløg, mens oldermanden drikker en øl med aspiranten i stuen.

- Lene havde vist brugt et kilo sukker for meget, husker de fire og griner hjerteligt.

Men igennem nåleøjet det kom hun nu alligevel. For ikke nok med at hun er oldermandens datter - hun har også det store kørekort, og det er jo nødvendigt, når medlemmerne to gange om året skal transporteres til Tyskland for at tanke op.

- Kunne I nogensinde forestille jer ikke at optage et nyt medlem?

- Nej, lyder det i kor.

- Det kunne aldrig ske ... Så skulle det i hvert fald være fordi, vi virkelig ikke kunne li' dem!

Latteren runger igen.

Men selv om alle er velkomne i lavet, så holder de fire fremmødte fast i, at de på ingen måder ønsker at være en forening.

- Vi skal ikke have noget med kontingenter eller sådan noget at gøre. Vi kan stadig sidde sammen om spisebordet her, forklarer Hanne Yderstræde og peger på det store veldækkede snapsebord.

Og så er det blevet tid for at smage på dagens første snaps.

En egebarksnaps der for en grønskolling af en ikke-vant snapsedrikker kradser gevaldigt i svælget.

- Du vænner dig til det. Efter to uger i snapselavet er det ikke stærkt mere, bulder oldermanden lystigt.

Startede med kartofler

Snapselavet blev dannet i 2006, hvor de to rådmænd tog et AOF-kursus i sprit.

Hanne Yderstræde kom selv med ganske kort efter.

- Jeg var oppe ved Poul for at købe kartofler. Han har altid så god tid, og så skal man lige have en lille en til det ene ben, og så en til det andet. Han gav mig en pilesnaps og sagde, at den var god til hovedpine. Nej, hvor smagte det godt, husker Hanne Yderstræde, der kort efter blev meldt ind i lavet.

Efter endnu et par smagsprøver på alle de hjemmelavede varer byder oldermanden på sin berømte Kanaljesæk, som er hans fortolkning af den vin, som Jeppe på Bjerget drak i baronens seng. Rådmændene og skriveren vifter afværgende med hænderne. Ikke til dem, tak. De har været dér. Med et dyb vejrtrækning tager avisens udsendte en slurk og skynder sig at synke. Alligevel truer mavesækkens indhold med at flyve op igen.

- Hvad er det allerbedste ved snapselavet?

- Poul, lyder det spontant, mens de forsamlede griner højt.

- Sjov og ballade fylder meget. Vi har det jo godt sammen.

For at blive medlem af snapselavet er det et krav, at man bor i Kærum Sogn. Og så skal man jo også lige bestå optagelsesprøven.

Skål i Thorøhuse Snapselaug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce