SiDfrygter for arbejdspladser


SiDfrygter for arbejdspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ASSENS: SiDfrygter, at EU's sukkerreform kommer til at koste vestfynske arbejdspladser i massevis. Det siger Kaj Bech fra SiD, Assens.

- Vi ser meget sort på perspektiverne i sukkerreformen. Hvis sukkerfabrikken lukker, vil det betyde, at rigtig mange jobs forsvinder. Ikke bare på sukkerfabrikken, men også i relaterede erhverv, for eksempel på Assens Havn og blandt vognmænd, der ernærer sig ved at køre med roer siger han.

Det er EU-kommisionen, der nu vil gøre op de støtteordninger, der findes til sukkerproduktion i EU.

I dag er det sådan, at EU overproducerer så meget sukker, at det kun kan afsættes på det internationale marked, hvis prisen dumpes langt under den reelle produktionspris via støtteordninger.

Med andre ord koster det alle EU-borgere en masse penge, at EU producerer alt for meget sukker, samtidig med at fattigere lande ikke kan komme ind på markederne, fordi de ikke har en organisation som EU til at dumpe deres priser og derfor ikke kan sælge sukker under produktionsprisen, ligesom EU-landene gør det.

Kaj Bech indrømmer, at kan godt se det problematiske i den situation:

- Det er klart, at det er uholdbart i længden, at der produceres tonsvis af sukker, der reelt set ikke er brug for, siger han.

Men der skal også i fremtiden produceres sukker i EU, bare ikke så meget som før. Sukkerreformens udspil er, at den årlige produktion i hele EU skal sænkes fra 17,4 til 14,6 millioner ton om året. Desuden skal sukkerprisen nedsættes med 33 procent, og minimumsprisen for sukkerroer skal sænkes med 37 procent.

Det kommer, ifølge SiD, til at betyde et udskillelsesløb mellem de europæiske sukkerproducenter, og de, der bliver tilbage, vil derefter stå stærkere, fordi en del af konkurrenterne er bukket under.

- Det er klart, at hvis man klarer skærene, så kan det lige pludselig se meget lysere ud. Men når man tager lønniveauet her i betragtning og sætter det i forhold til de nye EU-medlemslande i øst for eksempel, så er jeg ikke optimist, siger Kaj Bech.

SiDfrygter for arbejdspladser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce