Selv et egetræ skal dø en dag

De første af de egetræer, som godsejer Niels Ryberg plantede i slutningen af 1700-tallet, er nået til enden af deres livscyklus. De skal fældes, når Fredningsnævnet giver grønt lys, og så skal der plantes nye, små egetræer, som vil vokse sig store i løbet af et par hundrede år.
Foto: Andreas Bang Kirkegaard

Selv et egetræ skal dø en dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den godt 200 år gamle, fredede Egeallé ved er ved at blive hentet af alderen. 15 træer er døde eller i så sølle stand, at motorsaven nu venter

Ebberup: Han vidste, at han aldrig ville få dem at se i al deres pragt.

Alligevel besluttede Niels Ryberg at plante egetræer langs 400 meter af den vej, som var Helnæs’ livsnerve og løb nær det Hagenskov, som han netop havde bygget, og da han døde som 78-årig i 1804, var de få årtier gamle. Rene kid i egesammenhænge.

Det er de ikke længere.

- 15 af træerne er enten gået ud eller er så dårlige, at de skal fældes. De udgør så stor en fare, at vi har bedt kommunen om at lukke alléen, fortæller driftsleder Kim Nielsen fra Wedellsborg Gods, som har vedligeholdelsespligten af Egeallé.

Han opdagede, at den var gal, da han var på arbejde i skoven kort før jul, og ikke bare træerne udgjorde en fare.

I kronerne hang en masse døde grene, og da de var i fare for at falde ned i hovedet på skovvandrere, har godset brugt de seneste par uger på at fjerne dem.

Nævn på skovtur

Men de døde træer er endnu ikke faldet for saven, og det hænger sammen med en skovtur om formiddagen den 10. oktober 1925.

Deltagere var nemlig medlemmerne af Naturfredningsnævnet for Assens Amtsrådskreds, og turen mundede ud i, at alléen blev fredet fra den tidligere slotsmølle til Kobbelhuset.

Så Wedellsborg gods har skubbet en ansøgning ind hos Fredningsnævnet og venter lige nu på at få tilladelse til at fælde de 15 træer.

Det er Britta Schall Holberg, som i dag residerer på Hagenskov Gods, og hun er glad for, at der sker noget med alléen.

Længst i Europa

For hun har ikke været tryg ved at færdes på den på det seneste, og det har hun været ked af.

- Jeg elsker den allé og går gerne tur der, uanset om det er solskin, regn eller sne, siger Britta Schall Holberg.

Det er hun ikke alene om, vurderer hun.

- Det er et sted, hvor de lokale går. Et klenodie i området. Faktisk er det den længste fredede egeallé i Europa, så stor ros til Wedellsborg, fordi de nu går i gang med at renovere den, siger Britta Schall Holberg, som også fortæller, at Niels Ryberg plantede en del lindetræer ved Hagenskov. Træer, som lever i bedste velgående.

Men de har også haft det lettere end dem langs Egeallé.

Den ellers så fremsynede Ryberg havde nemlig ikke set 200 år frem i tiden, og mens der var langt imellem træerne de første godt og vel 100 år, så står de nu så tæt, at kronerne gnider mod hinanden. Hvilket er hård kost for et i forvejen aldrende egetræ og altså har kostet 15 af dem dyrt.

Egeallé vil først blive åbnet, når de 15 træer er fældet, og så vil den i øvrigt også i fremtiden leve op til sit navn.

Og ikke bare fordi der sagtens kan være både 50 og 100 år tilbage i de træer, som stadig er i live.

- Vi planter nye egetræer i stedet for de fældede i løbet af foråret, lover Kim Nielsen.fier@fyens.dk

Selv et egetræ skal dø en dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce