Selv ænderne flygter


Selv ænderne flygter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KRITIK: Gadekæret i Skydebjerg er én stor grøn og slimet masse
SKYDEBJERG/AARUP: "Ved landsbyens gadekær, der mødes han og hun. Ja, det lyder meget idyllisk, når Kjeld Heick synger den gamle sang, men det er i hvert fald ikke Skydebjerg Gadekær, han synger om. Gadekæret er nu ét ulækkert, grønt plumret vand, som ikke engang ænderne vil være i".

Sådan indleder Hanne W. Pedersen, Tjørnevej 19, Skydebjerg, et læserbrev i Aarup og Omegns Folkeblad.

Hun er godt træt af, at Aa-rup Kommune intet gør for at rense og vedligeholde gadekæret, der i bogstaveligste forstand får lov at forsumpe.

- Gadekæret skulle have været landsbyens attraktion, men nu er det bare en grøn slimet masse. Ja, jeg vil ikke engang kalde det andemad, for ænderne er også flygtet. Tidligere var der mange ænder, men nu er der kun én enkelt med et par ællinger tilbage, siger Hanne W. Pedersen.

Gammelt problem

Problemet er ikke af nyere dato, og det har ikke hjulpet synderligt på vandkvaliteten, at der tidligere var en pumpe og de sidste par år et springvand til at ilte vandet.

- Det er kun et lille forkølet springvand med tre-fem stråler, som har en begrænset virkning, mener Hanne W. Pedersen.

Springvand eller ej, så ligger der næsten overalt på vandoverfladen en tyktflydende algemasse i det store, trekantede gadekær, som er omkranset af flere gamle og smukke bindingsværkhuse. I siderne er det ved at vokse til med diverse planter.

Hanne W. Pedersen bakkes op af venner og naboer, mens der ikke har været respons fra kommunen på læserbrevet.

"Det er ellers ikke fordi, der ikke kommer mange mennesker forbi her. Der bor en amtspolitiker (Poul-Erik Svendsen (S), red.) lige i nærheden, og der bor en lokal politiker (Henning Jensen (V), red.) lige ved siden af, men de har nok travlt med noget mere vigtigt", skriver Hanne W. Pedersen.

Forvaltningschef Jan Erik Trans, Aarup, forstår Skydebjerg-borgernes kritik og giver dem ret i, at gadekæret ikke ser for godt ud og trænger til at blive oprenset.

- Problemet er, at Skydebjerg ligger i en lavning, og at gadekæret derfor tilføres alt for mange næringssalte fra de mange drænrør fra markerne. Det giver en kraftig algevækst, forklarer Jan Erik Trans, der også er chef for Teknisk Afdeling.

- Gadekæret blev sidst oprenset for 10-15 år siden, og hvis det skal gøres igen, koster det 200.000-300.000 kroner. De penge har vi endnu ikke kunnet finde, men beløbet var med i budgetoplægget sidste år og er det igen i år, siger Jan Erik Trans.

Når det er så dyrt, hænger det sammen med, at det oprensede materiale først skal analyseres, inden det eventuelt spredes ud på markerne.

- Vi har dog kontakt til en entreprenør, som måske kan gøre det billigere, tilføjer forvaltningschefen.

Han mener ikke, at man bare kan lukke drænrørene fra markerne, for så vil landmændene få et problem. Gadekæret har i øvrigt forbindelse til Høsletbækken, som det har overløb til.

Forargeligt syn

Under alle omstændigheder håber Hanne W. Pedersen, at der snart sker noget. Hun slutter sit læserbrev:

"I Aarup har folk så travlt med Galschiøts figur på hovedgaden. Jeg vil heller ikke sige, at den er smuk, men set fra den humoristiske side, er den godt lavet, selv om meningen er alvorlig nok. Nej, prøv at tage et smut forbi Skydebjerg Gadekær, så synes jeg, der er noget forargeligt at se. Tænk, hvis gadekæret havde ligget i Aarup, mon det så ikke var blevet renset op?

Selv ænderne flygter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce