Se kort: Haarbys hjertestartere kommer udenfor

Præsident for Lions Club, Helge Kold (tv), demonstrerer for butiksindehaver Flemming Jørgensen (i midten) og Peter Elmelund - også Lions Club Haarby, hvordan man åbner hjertestarterskabet udenfor butikken Ham & Hende på Algade. Foto: Kim Rune

Se kort: Haarbys hjertestartere kommer udenfor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lions Club i Haarby opfordrer virksomheder til at gøre deres hjertestartere tilgængelige 24 timer i døgnet.

Haarby: Hjertestartere skal hænge udenfor. Det mener Lions Club i Haarby, som derfor har gjort en indsats for at opfordre lokale virksomheder til at gøre deres hjertestartere frit tilgængelige døgnet rundt. Organisationen har givet virksomhederne et tilskud på 4000 kroner til indkøb og installation af et udendørs hjertestarterskab. Det har tre virksomheder takket ja til; Shell, Cabinplant og Gerresheimer.

Man håber på, at flere vil følge trop.

- Hjertestartere skal være tilgængelige 24/7. Der er jo ingen, der siger, at manden falder om inden klokken 18, pointerer Peter Elmelund, som sidder i PR-udvalget hos Lions Haarby.

Den lokale Lions Club-afdeling har, ud over at give tilskud til at flytte hjertestartere ud, indkøbt en hjertestarter, som er blevet hængt op udenfor butikken Ham & Hende på Algade 55. Indehaver Flemming Jørgensen havde ingen betænkeligheder ved at sige ja, heller ikke selvom det er forretningen, der skal betale for strøm til hjertestarteren.

- Det er så lidt, det koster. Selvfølgelig tænkte jeg med det samme, at det var en god idé. Jeg håber, at der aldrig bliver brug for den, men nu er den der, siger Flemming Jørgensen.

Hjertestartere i Haarby
Ifølge Trygfondens hjertestarterregister hjertestarter.dk findes der fem hjertestartere i Haarby, hvoraf de fire er tilgængelige 24 timer i døgnet.Du finder dem ved lægehuset (24/7), ved Ham & Hende (24/7), Cabinplant (24/7), Superbrugsen og Shell (24/7).

Trygfonden registrerer dog kun de hjertestartere, som bliver indberettet, så kortet er ikke komplet.

Ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger eksisterer der som minimum yderligere to (snart tre) hjertestartere i byen - en (snart to) ved Haarby Hallerne og en ved virksomheden Gerresheimer.

www.fyens.dk kan du se et kort over hjertestartere i hele Assens Kommune baseret på registreringer på hjertestarter.dk.
Ved du, hvordan du giver livreddende førstehjælp? Ellers kan du læse guiden her.
Ved du, hvordan du giver livreddende førstehjælp? Ellers kan du læse guiden her.

Hjerteløbere på vej

Lions Haarbys arbejde for hjertestartere begyndte i 2010, da organisationen sponsorerede tre maskiner - en til Haarby, en til Jordløse og en til Snave. Hjertestarteren, der hænger i Haarby ved lægehuset på Møllevej 2, har været i brug tre gange, fortæller Helge Kold, præsident for Lions Club. Den har blandt andet reddet en 22-årig mands liv.

Helge Kold fortæller desuden, at Lions Haarby i samarbejde med Røde Kors og måske Hjerteforeningen har yderligere potentielt livreddende tiltag i støbeskeen i form af uddannelse af såkaldte hjerteløbere, som kendes fra blandt andet Langeland, hvor private har organiseret sig i små grupper, som kontaktes, når der sker et hjertestop i deres nærområde. Hjerteløberne er uddannede til at give livreddende førstehjælp og til lynhurtigt at hente og bruge en hjertestarter.

- Men vi afventer Region Syddanmarks udspil på området, siger han.

Hjertestarter blev stjålet

Ikke alle virksomheder, som har en hjertestarter, har takket ja til at få den hængt udenfor. Primært fordi de frygter tyveri af hjertestarterne, fortæller Lions Club.

Selvom det sker sjældent, så hænder det, at hjertestartere forsvinder. Det skete ved Haarby Hallerne i slutningen af 2017.

Der er dog en ny på vej, fortæller centerchef Børge Pedersen.

Hjertestarteren blev gjort frit tilgængelig i sommeren 2017 i forbindelse med renoveringen af hallerne.

- Vi har haft den hængende inde i svømmehallen. Men i forbindelse med renoveringen har vi opgraderet, så hjertestarteren er hængt ud, og der er købt en ny til svømmehallen. Så der er en, som det primært er personalet, der kan bruge, og en, som alle kan bruge 24 timer i døgnet, siger centerchefen, som ikke er bange for, at hjertestarteren bliver stjålet igen.

- Jeg håber, at det var drengestreger, og at det ikke sker igen, siger han.

Se kort: Haarbys hjertestartere kommer udenfor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce