Æbledagen i Magtenbølle bød på alverdens æblerier. For første gang var der også indbudt til ciderkonkurrence, der blev domineret af mændene, mens kvinderne gik til kagerne.

Magtenbølle: Der var noget nyt at bide i til årets æblefestival i Assens Kommune. Til den store æbledag i Sulelængen i Magtenbølle blev der for første gang nogensinde indbudt til ciderkonkurrence. 

Cideren, der er gæret æblemost, konkurrerede med den traditionelle æblekagekonkurrence om at blive årets event til æbledagen. Ti havde indleveret en kage til kagekonkurrencen, og syv havde afleveret flasker med cider til bedømmelse. 

Manden bag initiativet og reglerne til ciderkonkurrencen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, bor i Magtenbølle sammen med Else Marie Kristensen, der er formand for Æblefestivalen. Klaus Ankerstjerne Eriksen har afholdt kurser i ciderbrygning i tre år.

- Jeg vil gerne være med til at udbrede kendskabet til den fine frugt æblet. Der er ikke mange der ved, at de kan lave cider selv derhjemme, siger han.

Der er der dog syv, der har regnet ud. En af dem er 49-årige Brian Nielsen fra Turup. Han var i 2015 med på et af Klaus Ankerstjerne Eriksens kurser, hvor han bryggede 14 flasker cider. 

- Vi har over 100 frugttræer i vores have, og det er en smuk have at se på, men det er sjovt også at bruge æblerne til noget, siger Brian Nielsen, der siden kurset har ventet på en anledning til at trække sin cider op.

Til eget husbehov

Brian Nielsen er ikke gået ind i ciderkonkurrencen for at vinde. Bryggeriet er kun til eget husbehov. 

- Der er ikke nerver på, det er bare for sjov. Jeg kan jo højest blive nummer syv, griner han. 

Ole Pedersen, der er nabo til Jørgen og Ingrid Bjerring, der bor på Enggaarden, hvor æbledagen blev afholdt, deltager ikke i konkurrencen, selvom han har brygget 20-25 liter. 

- Den blev for flad, desværre. Men så er min kæreste med i æblekagekonkurrencen, fortæller han. 

Ligesom Ole Pedersen har de fleste mænd ladet deres koner og kærester gå til kagerne. Ud over konkurrencerne stod dagen i Magtenbølle også på mange andre æblerier. Der var musik, glaskunst, æbletryk og leg omkring Sulelængen. 

Og vinderen er...

Men leg er det ikke for Jesper Carstensen, der deltager i ciderkonkurrencen med to forskellige bryg. Han oplever modsatte problem med den gærede æbledrik end Ole Pedersen.

- Der er lidt for meget brus i, man skal i hvert fald åbne den med forsigtighed, siger han og griner. 

Men dommerne har været forsigtige med bruset, for da vinderen bliver udråbt, løber Jesper Carstensen med både første og anden pladsen.

- Det kommer meget bag på mig, det er første gang, jeg har prøvet at lave cider, men det er da helt fantastisk, siger Jesper Carstensen, der benyttede æbledagen til at presse næste års cider.  

Og heldigvis er Brian Nielsen ikke alt for skuffet. 

- Der er lige så mange smagsløg, som der er personer, siger han.

Det blev 13-årige Emma Christensen fra Munkebo, der løb med sejren i kagekonkurrencen. 

  • fyens.dk