Savner åbenhed omkring salg af fynsk selskab

Da salget af Nature Energy, det tidligere Naturgas Fyn, blev offentliggjort i december, var Assens Kommunes borgmester, Søren Steen Andersen (t.h.) med ved pressemødet i Odense. Assens Kommune får estimeret 54 millioner kroner ud af salget. Arkivfoto: Kim Rune

Savner åbenhed omkring salg af fynsk selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Civiløkonom Erik Jørgen-Jensen fra Haarby mener, der skulle have været mere offentlighed om salget af forsyningsselskabet Nature Energy, som otte fynske kommuner valgte at sælge før nytår.

Assens: Før nytår var Assens Kommune sammen med andre fynske kommuner med til at sælge det tidligere Naturgas Fyn, Nature Energy, til den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners.

Salgsprisen var godt 1,2 mia. kr., kom det frem. Når Pioneer Point Partners har afregnet kreditorer m.v., ville der ifølge TV2/Fyns omtale af sagen være cirka 335 mio. kr. til deling mellem ejerkommunerne. Assens Kommune er næststørste med en ejerandel på 16,1 procent. Holder de 335 mio. kr. stik, giver det et provenu på godt 54 mio. kr. til Assens Kommune.

Men borgmester Søren Steen Andersen (V) kan ikke sige, hvad præcist salget har givet, før der er styr på, hvad der skal ske med distributionsdelen. Den ene del af salget vedrører gasledningsnettet, som staten via selskabet Energinet har ønsket at købe. Den anden del af salget vedrører hele biogasdelen og den del af selskabet, der handler med naturgas på det frie marked.- Køb og salg har altid været lukket. Hvis jeg køber en ejendom af dig, så er det heller ikke sikkert, du er interesseret i, det bliver udbasuneret, hvad vores forhandlingsoplæg har været og endte med at blive, siger Søren Steen Andersen.Civiløkonom Erik Jørgen-Jensen fra Haarby, der har kontaktet avisen omkring salget, mener, der skulle have været mere offentlighed om det. Han vil gerne vide, hvor meget kommunen reelt har tjent, og hvad forhandlingsudspillet har været. Derfor har han lavet sine egne beregninger.- Jeg synes, at 335 mio. kr. er da ikke mange penge for noget, der er så stort, siger han.

- Jeg mener værdien, når gælden er trukket fra, burde have været et sted mellem 600-900 mio. kr., tilføjer han.

Salget af Nature Energy
NGF Nature Energy er den største danske producent af biogas.


Virksomheden var ejet af otte fynske kommuner: Odense (25,7 pct. ejerandel), Assens (16,1), Faaborg-Midtfyn (14,2), Svendborg (13,0), Middelfart (8,8), Kerteminde (8,4), Nyborg (7,9) og Nordfyn (5,9).


Salget af NGF Nature Energy falder i to dele: Den ene del af salget vedrører gasledningsnettet, som staten via selskabet Energinet har ønsket at købe.


Den anden del af salget vedrører hele biogasdelen og den del af selskabet, der handler med naturgas på det frie marked.


Kilde: Fyens.dk/Fyens Stiftstidende
Nature Energy var ejet af otte fynske kommuner. Arkivfoto: Jesper Balleby
Nature Energy var ejet af otte fynske kommuner. Arkivfoto: Jesper Balleby

Kan tage fejl

Erik Jørgen-Jensen erkender, han er kommet frem til tallet ved at gætte sig frem. Han har kigget på, hvor mange mennesker der bliver forsynet af Nature Energy. Og hvad deres årlige forbrug cirka ville være. Selskabet er offentligt og derfor fælleseje.

- Når det er et offentligt selskab, må folk vel have lov til at vide, hvad der foregår, siger Erik Jørgen-Jensen.

- Hvordan forrenter og kurssikrer man englændernes afregning af kommunernes tilgodehavender, spørger Erik Jørgen-Jensen.

Holde politikerne ansvarlige

Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vurderer, at der skulle have været mere offentlighed om salget.

Han vurderer, det var forkert at holde sagerne på lukkede møder, som han har forstået processen.

- Det mener jeg var forkert. Jeg mener, man skulle have delt det op i to punkter: At de principielle spørgsmål blev behandlet for åbne døre og detaljer for lukkede døre, siger han.

- Offentlighed handler om, at borgerne på Fyn kan holde politikerne ansvarlige for deres økonomiske dispositioner. Der er givetvis detaljer i sådan nogle forhandlinger (salget, red.), som med rette skal holdes fortrolige. Men: Den samlede sum, salget indbringer, og hvor stor en del, der går til de fynske kommuner, kan ikke være en forretningshemmelighed, siger han.

Savner åbenhed omkring salg af fynsk selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce