Satser på økologi: - Det er de bedste ærter, vi har lavet


Satser på økologi: - Det er de bedste ærter, vi har lavet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ude på Helnæs, ude i det smukke landskab, hvor hver en bakketop og næsten hvert et sving afslører en ny fantastisk udsigt. Derude, godt gemt af vejen bag bakker og hegn, er et mylder af mennesker tidligt om morgenen ved at høste en lidt speciel ærtemark.

Helnæs: De utroligt mange svaler flyver lavt i dag. Meget lavt. De flyver så lavt hen over ærtemarken, at de knap nok flyver højere end ryggen på de mange ærteplukkere, der enten liggende på knæ eller stående bøjet over planterne, er i fuld gang med at fylde de store sorte plastikspande, som de bærer med sig rundt på marken.

En stor flok stære vil også være med, men de er ikke så nærgående som svalerne, så de slår sig derfor ned i udkanten af marken.

De mange jagende fugle er måske et godt tegn på, at der er et rigt insektliv på - ikke mindst lige over marken. Og det kan sagtens være tilfældet. I hvert fald er ærtemarken, der ligger på østsiden af Helnæs lige ud til Helnæsbugten, dyrket uden brug af sprøjtemidler.

Jacob Breinholt Jacobsen, der er medejer af Torup Bakkegård & Orelund, bukker sig ned over en plante, åbner rutineret bælgen og fylder munden med ærter.

Det fortsætter han i øvrigt med den næste halve time, samtidig med at han lader sig interviewe, tilrettelægger arbejdet i marken og så selvfølgelig også lige får solgt et par tons grøntsager over telefonen. Den kimer konstant.

- Ja, den her mark er vores første økologiske ærtemark, fortæller Jacob Breinholt Jacobsen ikke uden en vis stolthed i stemmen.

- Vi var selvfølgelig lidt spændte på, om det overhovedet kunne lade sig gøre. Men både planterne og ærterne ser rigtig fine ud, så det er en stor succes. Vi har nok været heldige.

Jacob Breinholt Jacobsen fra Torup Bakkegård er meget tilfreds med gårdens allerførste økologiske ærter, der bliver plukket i disse dage. Foto: Kim Rune
Jacob Breinholt Jacobsen fra Torup Bakkegård er meget tilfreds med gårdens allerførste økologiske ærter, der bliver plukket i disse dage. Foto: Kim Rune

Begynderheld

Endnu en ærtebælg bliver tømt for indhold. Og der starter en højlydt gnaskepause, der samtidig giver Jacob Jacobsen en mulighed for bare at dvæle ved landskabet og de blå bølger i bugten.

Torup Bakkegård & Orelund har indgået et samarbejde med Ole Lawaetz Olesen, Agernæs, og sammen har de etableret Agernæs Øko, så de nu kan tilbyde deres kunder både økologisk kød og økologiske grøntsager. De 150 hektarer jord på Helnæs og Agernæs er en del af det samarbejde. Den økologiske produktion udgør cirka fem procent og er derfor stadig kun en lille del af den samlede produktion af grøntsager på Torup Bakkegård & Orelund.

- Heldige er vist det rigtige ord, gentager Jacob Breinholt Jacobsen.

- Eller begynderheld vil jeg nok kalde det. For der kan være mange problemer i det. Svampesygdomme, ukrudtsproblemer og insekter. Flere ting som vi kan løse ved konventionel dyrkning. Men nu prøver vi det. Og hvis efterspørgslen er der, og hvis vi kan undgå alt for mange af de omtalte problemer, så fortsætter vi.

- Men det er sjovt, at det kan lykkes for os. Efterspørgslen på økologi bliver større og større, og så er vi også selv interesserede i økologien, forklarer Jacob Breinholt Jacobsen.

De mange ærteplukkere arbejder sig systematisk op og ned gennem rækkerne. Foto: Kim Rune
De mange ærteplukkere arbejder sig systematisk op og ned gennem rækkerne. Foto: Kim Rune

De bedste ærter

En ærteplukker kommer løbende ned gennem rækkerne med fire store spande i hænderne. Spande fyldt med ærter.

Endnu en plukker rejser sig og bærer de fyldte spande ned mod den hvide lastbil, der holder for enden af marken. De 25 rumænske plukkere arbejder sig systematisk og rutineret op og ned gennem rækkerne.

Det er tydeligt, at de både kender hinanden og arbejdet i marken godt. Muntre bemærkninger og tilråb flyver som svalerne tæt hen over planterne, mens spand efter spand bliver fyldt og tømt igen og igen.

For enden af marken bliver ærterne fordelt i mindre plastikbakker og sat i kasser, klar til salg. Lidt efter forsvinder den fyldte lastbil over bakken.

Jacob Breinholt Jacobsen har sat endnu en håndfuld ærter til livs.

- De smager virkeligt godt. Det er måske nok de bedste ærter, vi endnu har lavet, mener han.

At dømme efter gnaskelydene og det brede smil er der god grund til at tro ham.

Spandevis af nyplukkede ærter bliver vejet og fyldt i mindre plastikbakker på stedet. Foto: Kim Rune
Spandevis af nyplukkede ærter bliver vejet og fyldt i mindre plastikbakker på stedet. Foto: Kim Rune
De modne ærter skal hurtigt plukkes, fordi den varme forsommer har sat skub i modningen. Foto: Kim Rune
De modne ærter skal hurtigt plukkes, fordi den varme forsommer har sat skub i modningen. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune

        Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune

        Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune

        Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune

        De økologiske marker udgør foreløbig kun fem procent af Torup Bakkegårds samlede produktion. Foto: Kim Rune
De økologiske marker udgør foreløbig kun fem procent af Torup Bakkegårds samlede produktion. Foto: Kim Rune

        Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune

        Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune
Torup Bakkegård forsøger sig i år for første gang med økologiske ærter. Foto: Kim Rune

Satser på økologi: - Det er de bedste ærter, vi har lavet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce