Beatles-hår og en arrig hund var ved at koste Aarups herrefrisør karrieren. Så galt gik det ikke for Jørgen Frisch, der satser på 10 år til med kunderne i saksen

Skomager bliv ved din læst, lyder et gammelt ordsprog. Det burde omskrives til ”Frisøren blev ved sin læst” efter mødet med Jørgen Frisch, der siden 1966 har drevet herrefrisør på samme adresse i Aarup.

Som 23-årig arbejdede han som frisørsvend i Odense, da hans storebrors svigerfar - varmemesteren på Lindebjerg - havde spottet en ledig salon i den tidligere tekniske skole på Bredgade.

Jørgen Frisch slog til med det samme og kan næste år fejre 50 år i samme salon. En præstation meget få danskere kan matche.
Kunderne kører til Aarup fra både Tommerup, Glamsbjerg og Assens.

Han har endda faste kunder fra Bågø, som sværger til frisør Frisch, når de er på Fyn.

- Flere af mine kunder har jeg haft i samtlige 49 år. Nogle gik endda på den tekniske skole, før den lukkede. De er altså kommet i bygningen i over 60 år. Der var klasseværelse her, hvor salonen er, fortæller Jørgen Frisch, som kommer fra østfynske Ferritslev.

Den værste nat nogensinde

Når man betragter Jørgen Frisch i færd med at klippe sine kunder, ser man ikke en afdanket 72-årig herre, der forlængst burde være pensioneret. Snarere en mand, der stadig elsker sit job og gør en dyd ud af sende tilfredse kunder ud på Bredgade. To gange gennem de 49 år har der været krise. Ingen af gangene var det Jørgen Frisch’ arbejdsiver, den var gal med.

- I begyndelsen af 1970’erne skulle alle pludselig have langt hår. Selv de ældre. Det var ved at koste butikken livet. Heldigvis overlevede jeg, men det var der hundredvis af fynske barberer og herrefrisører, der ikke gjorde. Det var en voldsom periode, fortæller Jørgen Frisch.

Den anden gang var for 12 år siden, da en border terrier-hund næsten bed hans tommelfinger af, da han ville gå mellem den og en anden jagthund.

- Det var den værste nat i mit liv, da jeg lå og spekulerede på, om jeg nogensinde ville kunne holde på en saks igen. Heldigvis var kirurgerne ekstremt dygtige på Odense Sygehus, så efter tre måneder kunne jeg starte på arbejde igen. Ellers har jeg aldrig døjet med gener i forbindelse med arbejdet. Jeg har aldrig farvet hår og stået i giftige dampe, siger Jørgen Frisch.

Efter 10 år i salonen købte han og konen hele ejendommen i 1976 og flyttede ind i herskabslejligheden ovenpå.

Det betyder, at Jørgen Frisch kan sidde i stuen og høre, når klokken i butikken bimler. Så suser han ned ad trapperne, da der kun er ham til at byde velkommen.

- Jeg har stået alene i salonen i alle 49 år. Det passer mig glimrende ikke at skulle spørge nogen til råds. Jeg mangler heller aldrig folk at snakke med, da jeg kender de fleste af kunderne særdeles godt. Jeg vil dog gerne understrege, at jeg ikke bryder mig om sladder. Det er ikke damefrisørsnak, jeg gør mig i. Det prøvede jeg tre måneder, inden jeg kom til Aarup. Det havde jeg ikke psyken til, siger Jørgen Frisch og smiler.

Fokus på fodboldklubben

En af de kunder, der har hængt ved i 49 år, er pensioneret skatteinspektør Keld Hansen, der aldrig har haft langt hår.

Han kommer typisk hver femte uge, selv om han med glimt i øjet brokker sig over, at det koster 30 gange så meget at blive klippet i 2015 som i 1967, selv om han havde mere hår dengang.

Keld sætter sig op i Greiner-stolen, der er behagelig at sidde i. Med hans hårpragt bliver det dog sjældent til mere end 10 minutter i det varme sæde. Og ofte er halvdelen af tiden snak.

- De faste samtaleemner er politik og fodbold. Ofte lokalfodbold. Vi snakker da også om OB og landsholdet, men ofte handler det om Aarup, hvor vi nåede at spille sammen i næsten 35 år, fortæller Keld, mens Jørgen Frisch studser ham.

Fodboldklubben har været et omdrejningspunkt af mange grunde.

- Da jeg flyttede til byen, begyndte jeg i fodboldklubben tre dage senere. Mange af mine holdkammerater blev hurtigt kunder hos mig og har efterfølgende både fået børn og børnebørn klippet her. Faktisk var ham, jeg overtog butikken af, formand i fodboldklubben, siger Jørgen Frisch.

Keld når lige at få børstet de grå hår af sig, inden en strøgkunde kigger ind.

Kronraget for en 10’er

Det er Jimmi Kalgraff, som slet ikke burde være i Aarup i november.

- Jeg skulle have været i Thailand nu med min kone. Men jeg fik en blodprop i sidste uge, så nu er vi tvunget til at blive hjemme det meste af vinteren, siger Jimmi Kalgraff fra Frøbjerg.

Sidst han blev klippet hos frisør Frisch var for fire-fem år siden. Han venter typisk med at blive klippet, til han er i Thailand. Der koster det ikke meget mere, end da Jørgen åbnede salonen i 1966.

- Man kan sagtens blive klippet for 10-15 kroner. Men det afspejler kvaliteten også. Sidste gang blev jeg næsten kronraget, fordi de ikke forstod, hvad jeg bad om, siger Jimmi Kalgraff

Det har Jørgen Frisch ingen problemer med. At forstå ham. Efter tydelige instrukser går han om bord i det, der for 40 år siden ville være kaldt ”Beatles-hår”.

- Jeg skal på sygehuset i næste uge, så det er rart at se pæn ud, siger Jimmi Kalgraff, mens Jørgen Frisch får styr på manken.

Tager 10 år til

De første 10 år barberede Jørgen Frisch kunderne på gammeldags manér med skraber. Så kom de elektriske barbermaskiner og gjorde det til en dårlig forretning.

Hårmoden har også ændret sig løbende, og generelt er trenden de seneste årtier, at der ikke skal kæles så meget for detaljen.

- Engang krævede frisurerne lidt mere af mig som frisør. Både i forhold til at klippe håret og sætte det. I dag skal de fleste bare være korthårede og have lidt voks i og rodes rundt i håret. Det er ikke den store udfordring. Det er lidt lige som på et værtshus med stamkunder. De behøver ikke sige, hvad de vil have. De sætter sig bare i stolen og får det sædvanlige, konstaterer Jørgen Frisch.

Når han selv skal klippes, er det storebroren, der tager sig af det. Han var herrefrisør i 35 år, inden han blev pensioneret.

- Vi plejer at klippe hinanden, når vi mødes. Vi har haft de samme frisurer i over 40 år, så det klarer vi hurtigt, siger Jørgen Frisch.

Han har ingen planer om at lægge saksen på hylden, selv om han kunne være blevet pensioneret for fem år siden.

- Alle dem, der lader sig pensionere, siger jo, de får uhyggeligt travlt. Så det må jeg hellere lade være med. Jeg kan ikke forestille mig at skulle sidde ovenpå i lejligheden hele dagen i stedet for at stå hernede og være aktiv. Så længe, jeg kan holde en saks og klippe kundernes hår, som de vil have det, fortsætter jeg. Du kan godt regne med, at du kan komme igen om 10 år og skrive, at jeg snart har haft butik i 60 år. Om jeg så vandt 50 millioner i Lotto, ville jeg stadig stå her og klippe, siger Jørgen Frisch, mens han fejer lokkerne sammen fra endnu en dag på hårkontoret.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.