Sådan får du røgfri børn i skolerne

Forældrenes holdning og prisen er afgørende for, om et barn begynder at ryge, fortæller Charlotta Pisinger, der er professor i rygeforebyggelse. Arkivfoto: Claus Peuckert

Sådan får du røgfri børn i skolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks første professor i tobaksforebyggelse, Charlotta Pisinger, giver sine bud på, hvordan man får røgfri børn og unge i grundskolerne.

For første gang i 20 år er der flere danskere, der ryger. Sidste år var andelen af danske rygere kommet op på 23,1 procent, hvilket er en signifikant stigning af andelen af danske rygere, som to år tidligere var 21.1 procent. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Samtidig tyder alt på, at jo tidligere du starter med at ryge, jo sværere er det at holde op.

Her giver Charlotta Pisinger, Danmarks første professor i tobaksforebyggelse og forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, sine bud på, hvordan man får røgfrie børn og unge.

Hvordan forebygger man rygning i grundskolerne?

1) Røgfri matrikler - elever og lærere må ikke ryge på skolens grund.

Forebyggelse af rygning i grundskolen har været en succeshistorie indtil videre. Der er blevet strammet op på rygeloven i forhold til røgfri matrikler, og det virker, hvis det bliver håndhævet - men ikke, hvis det ikke bliver håndhævet.

2) X:IT

Nogle skoler er med i det, der hedder "X:IT", der er et skolebaseret program i grundskoler, hvor man underviser eleverne i at få større selvtillid generelt og blive bedre til at sige fra.

3) Aftaler

Forældre-, børn- og skoleaftaler om, at børnene ikke ryger, hjælper.

4) Røgfri forældre og dyre cigaretter

Ser vi overordnet på, hvad der forhindrer børn og unge i at begynde at ryge, er den største effekt en høj pris på tobak - og at forældrene ikke ryger.

5) Røgfri skoletid

Endelig er der røgfri skoletid, som nogle skoler begynder at indføre på enten frivillig basis, eller hvor kommunen indfører det på kommunes skoler. Der er ikke stor evidens på området endnu - det vil sige, at der er ikke lavet mange undersøgelser endnu - men Norge indførte det i 2014 på grundskoler og ungdomsuddannelser. Det er taget rigtig godt imod og har haft en god effekt.

6) Lær mere

Vi har udgivet en rapport i Vidensråd for Forebyggelse, der handler om forebyggelse af rygning blandt børn og unge. Alle interesserede kan slå op i den.

Hvordan hjælper man sit barn med at stoppe med at ryge?

1) Klar udmelding

For det første skal der være en klar, kærlig udmelding fra forældrene om, at de ikke vil have, at deres børn ryger. Man skal ikke råbe, skrige eller true barnet, men forklare hvad rygning har af konsekvenser og give tydeligt udtryk for, at forældrene har ansvaret - barnet er mindreårigt - og så forbyde barnet at ryge.

2) Røgfri hjem

Røgfri hjem har en effekt. Der må ikke ryges indenfor. Men rygende forældre kan også sige til deres børn, at de ikke vil have, at barnet ryger. Der er evidens for, at det virker.

3) Høj pris

En høj pris på tobak hjælper barnet med at stoppe. Jo yngre børnene er, desto mere prisfølsomme er de.

4) Tag snakken

Det hjælper, at forældre og lærere bruger deres autoritet og tager snakken om rygning. Jo tidligere man tager snakken, efter barnet er begyndt at ryge, jo nemmere er det for barnet at holde op.

Sådan får du røgfri børn i skolerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce