S, EL og DF: - Vi var ikke længere velkomne

Charlotte Vincentz Petersen og resten af Socialdemokraterne i byrådet har sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten trukket sig fra dette års budgetforhandlinger. Arkivfoto: Lasse Hansen

S, EL og DF: - Vi var ikke længere velkomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På førstedagen af forhandlingerne om de kommende års kommunale budgetter forlod Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten forhandlingerne.

Assens Kommunes budget for 2019-22 bliver, som tingene står lige nu, det med den svageste opbakning i byrådet i Assens Kommunes historie.

For lige nu er der 17 stemmer for og 12 imod, efter tre partier forlod forhandlingerne.

Mandag morgen mødtes repræsentanter fra byrådets seks partier, men allerede til frokost var der luget ud i deltagerne. Først forlod Enhedslistens Kaj Alstrup forhandlingerne, og lige op til frokosten pakkede også Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti deres ting og vendte ryggen til forhandlingerne.

Dermed er det nu Venstre, SF, Konservative og Radikale, som skal forhandle sig frem til et budget, som finder besparelser for 67,9 millioner kroner, men også beslutte, hvordan anlægsmidlerne skal bruges.

Kaj Alstrup (Ø) fortæller, at han nærmest blev bedt om at gå, da han ikke kunne stå inde for grundlaget - bl.a. sparekataloget og en uændret skat. Fordi kommunen ifølge Enhedslisten ikke har et overforbrug, men har budgetteret for lavt.

- Der er store demografiske udfordringer med mange flere ældre og flere plejekrævende mennesker. Så vi kunne ikke være med til det. Vi vil selvfølgelig gerne være med til at rydde op i kommunens økonomi og tage ansvar for det. Det skal gøres, for det er jo katastrofalt, som det ser ud nu. Men hvis vi skulle have gjort det, skulle byrådet også have været indstillet på at søge andre indtægtsmuligheder, forklarer Kaj Alstrup og nævner en skattestigning eller dækningsafgiften.

For socialdemokraterne er det første gang, de står uden for et budget i den store Assens Kommune.

- Vi gik fra forhandlingerne, fordi vi ikke længere var velkomne. Så er det jo ingen skam at gå, mener gruppeformand Charlotte Vincentz Petersen (S), der beklager, at det gik sådan.

Hun fortæller, at partiet opponerede mod, at størstedelen af besparelserne skulle findes på to udvalg og ikke bredes ud over alle.

- Der er mange steder, hvor Assens Kommune ligger højt, og vi vil gerne være med til at snakke om færre it-udgifter, færre projekter, færre konsulenter, mindre kontrol og en fladere struktur. Vi har også foreslået at spare 850.000 kroner på os selv, og så fjerne nogle af de værste spareforslag. Det ville man heller ikke være med til.

- Vi har fået skyld for, at vores katalog ikke var fuldt udbygget, men vi har har lige fået at vide af borgmesteren i dag (i går, red.), at vi uden et flertal, der ville samme vej, ikke har mulighed for at få vores forslag beregnet og udmøntet i sparekataloger, vi kan holde op imod spareforsalg på vores velfærdsområder, siger hun.

Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti, fortæller, at partiet gik frivilligt fra forhandlingerne.

- Det handler om, vi ønsker en anden proces omkring det her. Når vi ser på de spareforslag, der ligger, så er der meget, der er fuldstændig uspiseligt, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, der med bekymring har læst de mange høringssvar.

- Når vi læser alle høringssvarerne, så kan vi se, der er mange af spareforslagene, hvor vi godt kan forvente, at de i sidste ende kommer til at giv ekstra omkostninger. Så er det lidt ligesom at tisse i bukserne. Det har vi ikke lyst til. Vi er nødt til at have en proces, hvor vi i respekt med organisationen kan tale med medarbejderne.

- Vi er nødt til i fællesskab at finde andre måder - bedre måder - at løse opgaverne på. Den proces er ikke på noget tidspunkt kommet i gang, og det har vi ikke kunnet presse borgmesteren til, siger Jens herik Thulsen Dahl.

- Men løber I så også fra ansvaret, fordi de partier, der stadig er inde i det her forhandlingslokale, V, R, SF og K, de skriver i en pressemeddelelse, at de er de "økonomisk ansvarlige partier".

- Jo, vi er bestemt et økonomisk, ansvarligt parti på den led, vi anerkender selvfølgelig, vi skal have en drift med de midler, vi har. Men vi tror bare ikke på, at den her proces er den rigtige, svarer han.

S, EL og DF: - Vi var ikke længere velkomne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce