Tirsdag blev den anden af to 17-årige fra Assens varetægtsfængslet i fire uger. Begge blev dømt for røveri mod Pizzaria Hot House i Assens i december, nu er de i andre sager sigtet for biltyveri, trusler og vold mod to lokale unge.

Det er en bange, ung mand fra Assens, der den 5. januar i år møder op på politistationen med sin far for at fortælle om den gentagne vold og de trusler, som to 17-årige drenge fra Assens-området har udsat ham for. Han afgiver forklaring til politiet i fire timer, og hovedtrækkene af forklaringen blev læst op under grundlovsforhøret mod den ene af de to 17-årige i Retten i Odense tirsdag. Den anden blev varetægtsfængslet fredag.

Sigtelserne

De to 17-årige skal foreløbigt være på de sikrede ungdomsinstitutioner i fire uger, og derefter tages der igen stilling til, om varetægtsfængslingen skal opretholdes.At de to unge ikke er varetægtsfængslede i fængslet skyldes deres alder.

Drengene er sigtet for tyveri, fredskrænkelser, vold, ulovlig tvang, afpresning og forbrydelse mod offentlig myndighed ved at true en person for at forhindre, at vedkommende afgiver forklaring til politiet.

Den ene af de to nu sigtede (kaldes fremover H i artiklen, red.) startede med at være hans ven. Men efter han får stjålet sin Iphone i september sidste år og mistænker H, ophører venskabet. Det afholder dog ikke H fra at opsøge ham på hans adresse på Møllevej i Assens i november, hvor H sammen med andre ved 5 til 10 forskellige episoder slår ham i ansigtet, når han beder dem forlade sin lejlighed. Den 19. december stjæler H sammen med den anden sigtede (kaldes fremover N i artiklen, red.), og nogle andre bilnøglen til hans brugte bil, som han netop har købt. Et tyveri, som han i første omgang ikke tør anmelde.

Og med god grund. Den 26. december ringer det på døren, mens den unge mand er alene hjemme. Udenfor står de to 17-årige, N og H, og nogle af deres venner. De maser sig ind i lejligheden, da han åbner for at se, hvem det er. N råber til ham, at han skal holde kæft, da han forsøger at få dem til at forlade lejligheden, og derfor sætter han sig for sig selv i nogle timer og opgiver at få dem ud af lejligheden. Da han igen forsøger at få dem til at gå, sætter N sig overfor ham. N griber om ham og hiver ham ned på gulvet, og mens H holder ham fast, sparker og slår N på ham. På et tidspunkt stopper de og griner.

Anmelder biltyveriet

Nu har han fået nok og anmelder tyveriet af bilen til politiet. Noget de to 17-årige dog hurtigt opsnapper, og derfor aflægger de ham endnu et besøg den 27. december. Denne gang lader han som om han ikke er hjemme, og han åbner ikke døren. Lige lidt hjælper det dog, da det viser sig, at de to 17-årige har skaffet sig en nøgle til hans lejlighed. Inden de kommer ind, når han at sende en sms til sin far om, at han skal komme hen til ham med det samme.

Da døren går op, forsøger han at komme ud i opgangen, mens N prøver at skubbe ham tilbage ind i lejligheden. Til sidst lykkedes det ham at komme udenfor. Men de to 17-årige følger efter. De siger, at de ved, at han har meldt bilen stjålet, og N slår ham i maven. Han råber om hjælp, men får straks besked på at tie stille af N, der begynder at slå og sparke på ham. Da H bekræfter, at nu er det nok, efter at være blevet spurgt af N, stopper volden. Han får besked på at betale 10.000 kroner i dummebøde og melde sin bil fundet igen.

Kort efter de to 17-årige er stukket af, dukker faderen op i sin bil og han sætter sig ind til ham og fortæller alt, hvad der er sket. Ni dage efter tager han sig mod til også at fortælle Fyns Politi om volden, tyveriet og truslerne. Og det viser sig, at det ikke er den eneste anmeldelse politiet har modtaget på de to 17-årige. Den 29. december skulle de have slået en anden lokal ung mand flere gange i ansigtet og baghovedet ved Rema 1000 i Tommerup.

Dømt for røveri i december

Og ikke nok med det. De to 17-årige er allerede kendt hos politiet. Så sent som 3. december sidste år modtog de begge en dom for røveri mod Pizzaria Hot House i Østergade i Assens. Dommen lød på betingede fængselsstraffe til begge, og under retssagen var de varetægtsfængslede på sikrede ungdomsinstitutioner. Det samme er nu sket igen.

Selvom den 17-årige N ved Retten i Odense erklærede sig ikke skyldig, mente dommeren, at der var tilstrækkelig med beviser til, at der er tale om begrundet mistanke mod den 17-årige. Det skyldes blandt andet en sms han har sendt til offeret i sagen.

- Nu har du fået H varetægtsfængslet. Det kommer til at bide dig selv i røven, lyder bekeden, der skulle få offeret til at trække sin forklaring tilbage.

17-årige N er derfor nu sendt til varetægtsfængsling på den sikrede ungdomsinstitution Egely. Den anden sigtede i sagen er sendt til en sikret ungdomsinstitution et andet sted i landet.

  • Af:

    Færdiguddannet som journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i januar 2016. Jeg har siden da vikarieret på Fyens Stiftstidendes redaktion i Ringe og Assens, hvor jeg blandt andet skriver om samfund, erhverv og krimi.