• Tilsynsførende Jeppe Jørgensen fra Torø-kolonierne har flere gange fået sig en træls overraskelse, når han har fundet sine dyr bidt ihjel.
  • Han mener selv, at de løse hunde, som hundelufterne nogle gange glemmer at få snor på, kan være problemet. Derfor beder han nu alle besøgende overholde reglerne og få snor på hunden.

Torø: Det er koldt og gråt over Torø, for middagssolen har ikke rigtig fået fat.

Og det grå vejr passer perfekt til den løftede pegefinger, som Jeppe Jørgensen, tilsynsførende på Torø, vil uddele.

- Vi vil gerne have folk her, alle er velkommen og kan gå ture, også med deres hund, siger Jeppe Jørgensen, der har jakken lynet godt op i halsen.

- Men jeg håber på respekt. Det er en løftet pegefinger, om at folk skal huske snoren på hunden, fortsætter han.

Reglerne: Her skal hunde holdes i snor

Hunde skal som udgangspunkt altid være i snor i naturen.Hunde skal være i snor, hvis man færdes på udyrkede arealer og i skove i sommerhalvåret.

April-september skal hunde også være i snor på stranden. I vinterhalvåret, oktober-marts, må hunden være løs på strande. Det gælder ikke private strande med egne regler for hunde, såsom Torø.

Hvis der er græssende dyr, skal hunden altid i snor.

I hundeskove må ejere med fuldt herredømme over hunden lade den gå uden snor.

Det kan anmeldes til politiet, hvis man lader sin hund løbe løs, hvor man ikke har lov.

Kilde: Friluftrådet

Jeppe Jørgensen er ansat som tilsynsførende på Torø, der er privat og ejes af Københavns Lærerforening, som bruger øen som feriekolonier for især mange børn sommeren over.

Opråbet kommer efter Jeppe Jørgensen flere gange har fundet sine dyr, som går på Torø til stor glæde for Københavnerbørnene, bidt ihjel.

- Jeg har mistet for 5000 kroners lam. Man kan sige, at det er koloniernes lam, men det er mig, der går og passer dem, siger Jeppe Jørgensen og kigger ind over hegnet til de første små ny kid.

Det er, som om folk er helt uden pli.
Jeppe Jørgensen

11 kaniner dræbt

44-årige Jeppe Jørgensen kører stort set hver dag året rundt turen fra hjemmet i Ebberup og til arbejdspladsen, han kalder Danmarks kønneste, på Torø. En dag tilbage i april var dog knap så skøn.

En formiddag blev han ringet op af nogle håndværkere, han havde gående, som havde hørt ballade ovre fra kaninburet. Da Jeppe Jørgensen en halv time efter at have fodret dyrene kigger til dem igen, er 11 kaniner blevet bidt ihjel.

Og den historie har gentaget sig med både lam, høns og en vædder.

- Jeg kan ikke med 100 procent sikkerhed sige, at det er en hund, der har taget de dyr. Men det er ikke en ræv, for den ville ikke bare nøjes med at bide dyrene ihjel, og jeg kan se, at efter nogle af episoderne har mine får pludselig også været bange for min egen hund, og det plejer de ikke at være, forklarer Jeppe Jørgensen.

- Håndværkerne så også nogle løse hunde, og jeg har sågar hørt om folk, der har sat deres hunde til at hyrde på mine får. Det er, som om folk er helt uden pli, siger han.

Den private del af Torø starter efter det tilsandede stykke ved Drejet. Og problemet er ifølge Jeppe Jørgensen, at de, der går tur ved kolonierne glemmer, at det ikke er et offentligt sted.

- Jeg vil bare gerne, at folk viser mere hensyn og respekterer, at det er privat grund.

Skræmmer børnene

Som det næste skridt i kampen for at få hundene i snor på Torø vil Jeppe Jørgensen derfor nu sætte flere skilte op. Inden det næste kuld lam kommer.

Han håber, at skiltene vil fange de besøgendes opmærksomhed. Han indrømmer, at 95 procent af de besøgende på Torø allerede opfører sig pænt. Men det er de sidste fem procent, der nu skal med, så de betalende gæster på øen også kan få en god oplevelse.

- Det er et problem, når der er løse hunde, der har knurret af børnene heroppe, det vil jeg ikke acceptere, siger han.

De nye skilte på Torø bliver sat op inden foråret og gør opmærksom på, at alle hunde skal holdes i snor. Også langs kysten og i vintermånederne.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Hundelufter: Man må lade være med at slippe, hvis man ikke kan styre dem

Hundelufter: Man må lade være med at slippe, hvis man ikke kan styre dem

1
Adfærdspsykolog: Hold hunden i snor

Adfærdspsykolog: Hold hunden i snor

Friluftsrådet om løse hunde: Vis hensyn