Positivt afkast af den nye haltilskudsmodel: Hallerne er fulde af liv

I Arena Assens har centerchef John Jessen oplevet en stor fremgang i aktivitetstimer. Det er både foreninger og Strandmølleskolen, der har booket flere timer. Ligesom 1.a her, der er til idræt i hallen. Men især er det den eksterne udlejning til børnefødselsdage, arrangementer og møder, der trækker ekstra timer og indtægter til hallen. Foto: Laura Kold

Positivt afkast af den nye haltilskudsmodel: Hallerne er fulde af liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der blev investeret millioner i at udbygge hallerne i Assens, Vissenbjerg, Tommerup og Haarby, med den klare forventning, at de ombyggede hallers aktivitet og omsætning ville stige. Og der er kommet masser af aktivitet i hallerne.

Flere spiller badminton. Flere går i motionscenteret. Flere skoleklasser booker en hal. Flere børnefødselsdage. Det er kun gået en vej med antallet af timer, som hallerne i Assens Kommune er booket. Op.

Eksempelvis er Arena Assens gået fra at være booket i 2400 haltimer i 2011 til at have 8242 aktive timer i 2017.

Netop mere aktivitet og større omsætning var forventningerne til de nye og ombyggede haller, der blev oprettet som erhvervsdrivende fonde, for juridisk at kunne drive hallerne som en virksomhed.

- Alle var enige om, at det her ville komme til at blive en kæmpe sort plet, hvis der ikke kom til at ske noget. Vores job var at finde aktiviteter nok til at fylde hele kalenderen op, siger John Jessen, centerchef i Arena Assens.

I juni 2011 da Arena Assens overtog efter den gamle hal, arvede den 2400 aktivitetstimer. Men med den ekstra hal og mange nye faciliteter, der skulle vedligeholdes såsom teatersal, skydebane og motionscenter, var det slet ikke timer nok til at holde hallen kørende økonomisk.

- Vi har haft en voldsom fremgang, men den skulle også til i et hus af den her størrelse. Det var vores opgave, for vi kunne på ingen mulig måde leve af de timer, vi havde i starten. Så var vi døde for længe siden, siger John Jessen, der har været centerchef hos Arena Assens siden 2011.

Haltilskud
Der er ni haller i Assens Kommune. De fire bliver drevet som erhvervsdrivende fonde, de fem andre som selvejende institutioner.I 2007 blev halsstrategien "Fyrtårne, fakler og lys" vedtaget for at ensrette de tidligere meget forskellige vilkår og tilskudsmodeller for hallerne. Halstrategien satte også penge af til kommunale tilskud til halbyggeri og -udvidelser i Arena Assens, Vissenbjerg Kultur- og Idrætscenter, Haarby Hallerne og Fyrtårn Tommerup.

For de selvejende haller i Brylle, Ebberup, Glamsbjerg, Salbrovad og Aarup er der i 2009 vedtaget en ny model for tildeling af økonomiske ressourcer, som blev justeret igen af byrådet i juni 2015. De fem selvejende haller får beregnet deres tilskud ud fra en ens model, blandt andet alt efter hvor mange forenings- og skoletimer der er i hallen:

1. Finansieringstilskud: Alle renter og afdrag i forbindelse med lån i hallerne betales af Assens Kommune. 2. Driftstilskud: indeholder tre elementer. Grundtilskud (fast beløb pr. kvadratmeter), skoletilskud (et fastlåst beløb der hvert år fordeles mellem hallerne) og aktivitetstilskud (takst pr. aktivitetstime pr. aktivitetskvadratmeter for foreninger og selvorganiserede).

For Assens, Vissenbjerg, Tommerup og Haarby gælder det, at deres tilskud er et fast beløb beregnet ud fra et forventet aktivitetsniveau.

Kilde: Assens Kommune

Stor fremgang

Arena Assens' timeantal er steget støt siden 2012. Helt så eksplosivt er timerne ikke steget i Vissenbjerg. Men centerleder Bjørn Poulsen kan fremvise en lille stigning.

- Vi er ikke gået ned i timer, tværtimod har vi øget timetallet lidt. Det har vi, fordi vi har fået nye sportsgrene ind, og fordi vi laver lidt mere ekstern udlejning.

- Efter vi byggede til i 2012, er der kommet mere plads, og vi har eksempelvis fået en ekstra sportsgren, aikido, ind, siger Bjørn Poulsen.

Også hos Fyrtårn Tommerup er der sket en betydelig fremgang. Fyrtårnet blev i 2012 kontraktsat til at levere minimum 2600 timer om året til foreninger, men i 2016 rundede fyrtårnet 3847 timer, fortæller centerchef Søren Simonsen.

Det er den store fremgang i foreningstimer, der giver hallerne en økonomisk udfordring og tvinger dem til at spare. For som erhvervsdrivende fonde får de tre haller, og hallen i Haarby, et fast årligt tilskud, der ikke stiger, selvom deres antal af foreningstimer og derved behovet for vedligeholdelse, stiger.

Hellere polterabend end polo

Der er umiddelbart stor forskel på Arena Assens vækst fra 2400 til 8242 aktivitetstimer i forhold til Fyrtårnets stigning fra 2600 til 3847 timer.

Det skyldes, at fremgangen i Fyrtårn Tommerup kun gælder hallens foreningstimer, som fodbold og håndbold. Al skoleidræt og ekstern udlejning til eksempelvis stævner, arrangementer og børnefødselsdage kommer derudover. Talte man dem med, ville niveauet nærme Assens' vækst.

- De 8200 er hele kagen. Ud af dem er cirka 3200 foreningstimer, resten er ekstern udlejning. Der har været to rykkere. Strandmølleskolen (privatskole i Assens, der betaler for brug af hallen, red.) er vokset og bruger os mere, og så har vores motionsrum trukket rigtig meget, siger John Jessen, centerchef i Arena Assens.

Positivt afkast af den nye haltilskudsmodel: Hallerne er fulde af liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce