Sidder du med en fornemmelse af, at flere og flere sager bliver behandlet som lukkede punkter, når politikerne i Assens mødes i deres fagudvalg og i byrådet? Så har du ret.

En optælling, som Fyens Stiftstidende har lavet for årene 2012, 2013, 2014 og 2015 viser, at antallet af sager, der behandles som lukkede punkter, toppede i 2015 med i alt 158 sager fordelt på Børne- og Uddannelsesudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Miljø- og Teknikudvalget, Social- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og i Assens Byråd.

Til sammenligning blev 47 sager behandlet som lukkede punkter i 2014, 67 i 2013 og 84 i 2012.

I 2016 er der indtil videre blevet afholdt 13 møder, og 24 sager er blevet diskuteret i et lukket forum.

Sekretariatschef: Kun hvis loven kræver det

Det bekymrer borger Vilja Lange, der gerne vil følge med i kommunens udvikling.

- Det er da frygteligt irriterende, at det skal være så enormt vanskeligt at finde ud af, hvad der foregår, siger hun og tilføjer, at de mange lukkede punkter harmonerer dårligt med politikernes ønske om aktivt medborgerskab.

- Politikerne bruger mange kræfter på at signalere åbenhed og dialog, men det er svært at vide, hvad vi skal i dialog omkring, når vi ikke kan læse mange af punkterne på dagsordenerne, siger hun og tilføjer, at borgernes medindflydelse kan ligge på et meget lille sted, når først fagudvalgene har sendt deres indstilling videre til byrådet.

- Så er det hele jo mere eller mindre klappet af. Så er det i mine øjne for sent at påvirke en sag.

Kommunalforsker Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet giver hende til dels ret.

- Udvalgsstyret er ikke perfekt, men et forsøg på at balancere forskellige hensyn.

- En af de ting, der ikke er perfekte, er, at der foregår nogle reelle politiske forhandlinger, hvor vi borgere ikke kan være med, siger han.

Ifølge Lene Wilhøft, sekretariatschef i byrådssekretariatet, bliver sager kun behandlet på lukkede møder, hvis loven kræver det.

  • Olesen_Line_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens. Her skriver jeg primært om børn- og ungestof samt socialstof.