Omstridt hus på Præstevænget: Kommunens skulle have trukket nødbremsen

Det er huset som dette, der er karakteristiske for den tidlgie bebyggelse på præstevænget, og som Assens Kommune ønsker at bevare med den bevarende lokalplan. Arkivfoto: Kim Rune

Omstridt hus på Præstevænget: Kommunens skulle have trukket nødbremsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge planlægger fra Kulturstyrelsen skulle Assens Kommune have nedlagt et forbud mod byggeprojekt på Præstevænget, mens kommuneplanen blev udarbejdet

Assens: Ville Assens Kommune forhindre et bestemt byggeri på Præstevænget, før det planmæssige grundlag for at gøre det var i orden - altså før det bevaringsværdige kulturmiljø fremgik af kommuneplanen - kunne den have nedlagt et paragraf 14-forbud mod det.

Det er ikke nok at have en plan om at optage et område som bevaringsværdigt kulturmiljø i en kommende kommuneplan. Det medgiver Anne-Line Møller, arkitekt og planlægger i Kulturstyrelsen.

Anne-Line Møller understreger dog også, at hun ikke kan tage stilling i den konkrete sag om Præstevænget 9, da hun ikke kender den til bunds, men overordnet set gælder det, at et bevaringsværdigt kulturmiljø skal være optaget i kommuneplanen, før man kan administrere efter det.

Ville kommunen alligevel forhindre den hvide patriciervilla, som ejerne af grunden, Helle og Morten Lissner, ønskede at bygge, kunne den have nedlagt et såkaldt paragraf 14-forbud og dermed stoppet byggeprojektet og forpligtet sig selv til at udarbejde en bevarende lokalplan inden for et år.

En nødbremse

- Generelt skal man være opmærksom på, at et kulturmiljø ikke er sikret ved at være udpeget, men kommunen har en mulighed gennem planloven for at nedlægge forbud, hvis det er beskrevet præcist i kommuneplanrammen. Man kan også benytte sig af et paragraf 14-forbud med henvisning til, at man har planer om at lave en lokalplan. Det er en slags nødbremse for kommunen, forklarer hun.

Administrationen i Assens Kommune foreslog også tilbage i foråret 2016 et paragraf 14-forbud. Men i stedet valgte et flertal i byrådet, at man fandt et kompromis, så parret kunne bygge en villa med røde sten og mat sort tag.

Efterfølgende havde Helle og Morten Lissner imidlertid svært ved at få klare svar på, hvad de kunne og ikke kunne i forhold til den lokalplan, der var under udarbejdelse.

Det endelige ja til et hus i mål efter parrets fjerde byggeansøgning kom først ved lokalplanens endelige vedtagelse 31. januar.

Omstridt hus på Præstevænget: Kommunens skulle have trukket nødbremsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce