Om 10 år synger de ikke mere

Sognepræst i Kerte og Tanderup kirker, Egon Lausen, fortæller et par bevingede ord midt under salmerne, da der onsdag var "syng sammen-aften" i konfirmandstuen ved Kerte Præstegård. Til højre lytter Karen Jørgensen opmærksomt.
Foto: Carsten Bundgaard

Om 10 år synger de ikke mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Kerte har de sunget salmer og højskole- sange i 50 år. Men det varer ikke ved, erkender sognepræsten, der måtte forlade sin roastbeef

KERTE: En smuk septembersol malede onsdag bittebyen Kerte op i smukke farver, mens en motionist kom løbende muttersalene på Kertevej. Dusinvis af biler var smidt ved forsamlingshuset, hvor der var banko på en aften, hvor AaB også skulle spille Champions League i flimmerkassen med Karim Zaza på mål.

Men der skete også noget andet i Kerte denne aften.

Kort før klokken 19.30 kom den medievante sognepræst Egon Lausen halsende fra sin dejlige præstebolig. Kursen var sat direkte mod den aldersstegne konfirmandstue ved præstegården ved siden af.

Egon Lausen, præst i Kerte siden 1979, skulle skynde sig over til "syng sammen-aftenen".

- Velkommen! Det er en historisk dag, sagde sognepræsten i sin første sløjfe af bevingede ord til forsamlingen, mens han rettede sin brille på plads og kiggede ud mod de 18 fremmødte.

Historisk fordi det denne aften blev markeret, at det i år er 50 år siden, at man begyndte at synge salmer og sange fra Højskolesangbogen i Kerte. En gang om måneden har godtfolk fra Kerte og opland mødtes og hygget sig.

- Men jeg tror dog, at det er ved at dø ud. Folk er blevet gamle. Det er helt naturligt. Om 10 år tror jeg, at man i stedet synger i kor, fortalte Egon Lausen, der denne aften var trådt i en brun sejlersko.

Gennemsnitsalderen har da også lejret sig et sted ved gråt permanenthår og tynd i toppen-frisuren.

"Syng sammen-aftenerne" har for Egon Lausen - og de andre - været en slags social hygge- og samværsklub gennem alle de mange år.

- Man oplever også en fællesskabsfølelse ved at synge salmerne sammen, sagde Egon Lausen.
Fra venstre mod højre ses her Bodil Hansen, 87 år, Ejler Andersen 82, og
Fra venstre mod højre ses her Bodil Hansen, 87 år, Ejler Andersen 82, og "ny i gænge" Esther Petersen, 79. Bodil Hansen har været med alle årene til "syng sammen- aftenerne".
Foto: Carsten Bundgaard

Kertepære ikke nok

Forsamlingen lagde smukt fra land med "Du gav mig, o Herre, en lod af din jord". Salme 728.

"Her bygtes mit bo,

her nyder jeg ro

og kan dig med glæde

påkalde ..."

- Den salme er der noget særligt med. Det var den, som startede det hele, sagde Egon Lausen.

Det var nemlig sådan, at den tidligere præst i Kerte, monumentet Knud Aarup, havde samlet et par af Kertes borgere i sin præstebolig, så man kunne lære at synge den nye salme 728. Kreeret af K. L. Aastrup i 1945.

- Den aften var så hyggelig, at vi blev ved med det, fortalte den tidligere organist i Kerte Kirke, Bodil Hansen, 87 år.

Hun har sammen med tre andre været med alle årene. Stort set. Og bliver ved til ben- og sangtøjet ikke kan mere. Om Gud da er enig i den kalkule.

- Gennem alle årene er vi nået op på 500 sangaftener og 4000 salmer, kom det fra sognepræsten under seancen, hvor strømmen gik sig en tur midt under "Nu falmer skoven trindt om land".

Men forsamlingen sang blot videre, selv da lyset var falmet bort over Kerte, og Egon Lausen måtte ud bag ved og bakse et par nye sikringer i installationen.

Selv en klassisk kertepære havde ikke virket her.
Uden salmebogen kommer man ikke langt i Kerte. Det var med salme nummer 728, det hele begyndte i 1958, da byens daværende præst, Knud Aarup, samlede nogle af byens borgere til fællessang for at lære den dengang nye salme.
Uden salmebogen kommer man ikke langt i Kerte. Det var med salme nummer 728, det hele begyndte i 1958, da byens daværende præst, Knud Aarup, samlede nogle af byens borgere til fællessang for at lære den dengang nye salme.
Foto: Carsten Bundgaard

Præst forlod roastbeef

Der var efterfølgende højtbelagt smørrebrød til forsamlingen.

Og så skulle der ses en 20 år gammel DR-udsendelse om sangaftenenerne på en storskærm. DR kom nemlig forbi engang og filmede.

Men Egon Lausen måtte forlade sin roastbeef med remoulade og ristede løg, fordi han skulle ordne det tekniske. Ledningerne drillede.

- Du var en pæn mand dengang, grinte kirketjener Jørn Erik Petersen, da forsamlingen omsider så klippet fra Schlüters 80'ere.

Men tiden går. Ting forgår. Og om 10 år er salme 728 måske kun på repertoiret i Kerte Kirke.

Om 10 år synger de ikke mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce