Øksnebjerg: Fra tirsdag morgen klokken 8 vil vingerne på Øksnebjerg Mølle lidt øst for Assens stå i korsstilling. Normalt står de fire møllevinger diagonalt.

Det sker i anledning af prins Henriks begravelse, fortæller Ole Plum, der er formand for Komiteen til Øxnebjerg Mølles Bevarelses Fond, som driver den 159 år gamle mølle.

- Vi vil gerne være med til at markere dagen, fordi prins Henrik i mange år var protektor for Dansk Møllerforening, siger Ole Plum, der samtidig oplyser, at møllevingerne tirsdag klokken 12 stilles tilbage til deres normale position.

Det var en almindelig opfattelse før i tiden, at møllevinger ikke burde stilles i kors, når møllen var i ro. Det var misbrug af det hellige korsets tegn, og derfor ses møllevinger normalt i krydsstilling.

Senere blev det almindeligt at lade møllevingerne signalere særlige begivenheder, og når vingerne er i korslagt position, er det altid et udtryk for sorg eller en kort pause. Andre positioner kunne signalere, at møllen var under reparation, eller at der var mangel på korn. (SP)

  • Plovgaard_Søren

    Af: