Nyt tiltag: Demenscenter bliver kørende

Assens Kommune fik i januar en borgerservice bus, der havde premiere i Vissenbjerg. Det koncept kopierer man nu over på demensområdet, for det nye demenscenter skal have en rullende bus med velfærdsteknologi og udstyr til demente, der skal køre rundt til byerne i de fire fynske kommuner, der er med i projektet. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Nyt tiltag: Demenscenter bliver kørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvordan skal et mobilt demenscenter flyttes rundt? Og hvad kan hvem lave der? Formand for styregruppen og leder af daghjem og demensteamet i Assens Kommune, Jeanett Fondt, svarer her på spørgsmål om det nye demenscenter.

Hvad er et rådgivningscenter for demens?

- Hvad vi forestiller os på nuværende tidspunkt er lidt svært at sige, for det skal også være bruger- og pårørende-styret, så de skal være med til at udforme, hvad de har brug for. Men som eksempler på aktiviteter kan nævnes fysisk træning, kulturaktiviteter, rådgivning for pårørende og undervisning af demente og pårørende. Bredt tænkt.

Hvordan skal det være mobilt?

- Vi vidste jo, at det er yderkommuner, eller kommuner med stor geografisk spredning, så vi ville sammen kunne lave noget rigtig godt, der så blev mobilt. Vi kan drage nytte af hinandens gode idéer i kommunerne på tværs.

Hvordan kommer det rundt?

- Vi er i gang med at indkøbe velfærdsteknologiske hjælpemidler, der skal være i en bus, der ruller fra den ene kommune til den anden og for eksempel er åben en formiddag foran brugsen. Hjælpemidlerne og bussen kan komme ud og kan udlånes i kommunerne. Og vi har allerede nu en masse gode tilbud rundt omkring, som vi vil se, om ikke vi kan rulle videre til nabokommunen - nabodeling. Det handler i høj grad om at dele gode koncepter. Man kunne forestille sig, at over tre måneder havde man koncepter måske musikterapi, så det kommer til Assens og så Faaborg-Midtfyn og så videre.

Hvem skal rådgive og stå for aktiviteterne?

- Vi ansætter en centerleder, som skal have overblikket over de fire kommuner og tilbuddene og være konceptudvikler på dem, så vi kan genbruge de gode ideer fra hinandens kommuner. Dem, der skal stå for rådgivning og aktiviteterne, er medarbejdere vi har i kommunerne i forvejen. Og så ønsker vi at bruge frivillige kræfter. 

Hvem kan bruge det?

- Det er et ikke-visiteret tilbud, så alle, både borgere med demens, pårørende, og folk, der kommer forbi. 

Er der overhovedet behov for sådan et projekt?

- I de fire kommuner tilsammen er der 2500 med demens, så der er cirka 700 borgere i Assens Kommune. Der er 90 yngre demente tværkommunalt, så det er 20 - 30 i Assens Kommune, så selvfølgelig vil der være en forbedring for dem. Vi har et samarbejde med Alzeihmersforeningen, som siger, at behovet ikke helt er blevet dækket.

Hvad kan det her center, som Assens Kommune ikke allerede kan?

Tilbyde flere aktiviteter. Vi har ikke så mange gode tilbud til de yngre demente lige nu, så det er de tilbud, vi især vil prøve at kigge på. Vi har også en pårørenderådgiver i Assens kommune, som gør et godt stykke arbejde, men vedkommende hjælper primært med støtte og at bearbejde sorg. Nu sætter vi også fokus på decideret undervisning.

Hvad skal der ske, når bevillingen udløber i september 2019? 

- Vi forestiller os at fortsætte med en abonnementsløsning, hvor kommunerne betaler hver deres del. Det bliver ikke noget borgerne skal betale, kun hvis man eksempelvis skal give 30 kroner til mad til et madlavningskursus. Viforestiller os, at der på det tidspunkt er gode koncepter, som kan rulles videre.

Nyt tiltag: Demenscenter bliver kørende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce