Nyt lokalråd i Jordløse: - Det er en formalisering af det gode samarbejde

Ove Pedersen, næstformand for Jordløse og omegns beboerforening,da han som landsbypedel bevæbnede sig med et skuffejern for at få bedene over for forsamlingshuset i Jordløse til at blive fri for ukrudt. Alle foreninger og grupper under den nuværende beboerforeningen, ligesom landsbypedellerne, vil have mulighed for at fortsætte upåvirket efter oprettelsen af et lokalråd i Jordløse. Arkivfoto: John Fredy

Nyt lokalråd i Jordløse: - Det er en formalisering af det gode samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med en velfungerende beboerforening var det egentlig mod de lokales ønske, at der skulle oprettes et lokalråd i Jordløse. Men nu er der alligevel et på vej. Det er ren teknik, og så er der også nogle fordele, fortæller Ove Pedersen, næstformand i Jordløse og Omegns Beboerforening.

Jordløse: Der er et nyt lokalråd på vej i Jordløse.

Siden 2013 er der stiftet 12 lokalråd i Assens Kommune, og efter nytår forventes nu det 13., efter beboerforeningen i Jordløse og omegn har indkaldt til valg af bestyrelsen i et kommende lokalråd.

Det falder godt i hak med den udviklingsplan, som Assens Kommune ved Innovations- og Medborgerskabsudvalget startede i 2014. Udvalget har i den nuværende byrådsperiode lavet en lokalrådsmodel, der blev godkendt i april 2016. Den ønsker, at der bliver oprettet lokalråd over hele kommunen. Derfor glæder det kommende lokalråd afgående formand for udvalget, Charlotte Kjær (S).

- Det er jeg rigtig glad for. Jordløse er et stærkt lokalsamfund. Det er et stærkt ønske og stærkt signal, at man vil danne et lokalråd, som andre også har gjort det, siger Charlotte Kjær.

I Jordløse er stemningen dog mere afdæmpet. Beboerforeningen for Jordløse og omegn fortæller, at den har været imod tanken om et lokalråd lige siden 2014.

- Vi gør det, fordi kommunen gerne vil have, at vi gør det. Udvalget meldte ud for tre år siden, at det var vejen frem, men vi strittede i mod fra starten, for vi syntes ikke, vi havde brug for det, siger Ove Pedersen, næstformand i Jordløse og Omegns Beboerforening.

Nyt lokalråd i Jordløse
Beboerforeningen for Jordløse og Omegn vil som supplement til foreningen oprette et lokalråd.Det sker på baggrund af Assens Kommunes ønske, og for at fortsætte med at modtage støttekroner. Indtil nu har Assens Kommune givet økonomisk støtte til de administrative omkostninger i beboerforeningen, men disse vil fremover gå til lokalrådene.

Det sker efter at at Assens Kommune vedtog lokalrådsmodellen i april 2016, der ønskede at oprette lokalråd i hele Assens Kommune.

Et lokalråd i Assens Kommune modtager 15.000 kroner årligt i driftsstøtte, hvis der er mere end 1200 indbyggere, og 7.500 kroner med færre indbyggere. Jordløse Lokalråd ville modtage det sidste.

Forskellen på den allerede eksisterende bebeforening og lokalrådet er, at alle, også de der ikke betaler kontingent til en lokal forening, vil kunne stille op til lokalrådets bestyrelse. 

Der er indkaldt til generalforsamling og valg til den kommende lokalforeningen, hvor alle i det kommende lokalråds geografiske område kan stille op, den anden tirsdag i januar 2018 på friskolen i Jordløse. 

Man kan læse mere om, hvad der kræves for at blive godkendt som lokalråd og hvilke muligheder lokalrådene har på Assens Kommunes hjemmeside.

Ren teknik

Men nu har beboerforeningen alligevel brug for et lokalråd, hvis den vil beholde de støttekroner, som den får af Assens Kommune. For den økonomiske hjælp, som beboerforeningen indtil nu har fået til de administrative omkostninger ved at drive hjemmeside og udsende nyhedsbreve, vil fremover kun blive udbetalt til et lokalråd, fortæller Ove Pedersen. For beboerforeningen er lokalrådet derfor ren teknik for at imødekomme den kommunale ensretning.

- Kommunen ville gerne have en ens struktur, så det blev nemmere med tilskud, siger Ove Pedersen og fortsætter:

- Indtil videre har vi som beboerforening fået de penge til os, fordi vi ikke har et lokalråd. Men det vil kommunen ikke blive ved med.

Fremover vil Jordløse med et lokalråd få 7.500 kroner i støtte.

Men hvis I vil beholde jeres lokale beboerforening og ikke er glade for ideen om et lokalråd, kunne I jo bare lade være?

- Vi har også overvejet det, men vi kunne fornemme, at kommunen gerne ville have det. Lokalrådet kommer ikke til at gøre en forskel, man kan groft sagt sige, at det bare er en formalisering af det gode samarbejde vi altid har haft mellem foreningerne i Jordløse, siger Ove Pedersen.

Paraplyorganisation

Derfor er oprettelsen af et lokalråd teknisk, for beboerne i Jordløse har allerede gjort det, et lokalråd gør, fortæller Ove Pedersen.

- Ideen er god nok de steder, de ikke havde en ordentlig repræsentation.

- Men det har vi altid haft i Jordløse. Vi holder nytårskur hvert år, hvor vi afstemmer kalendere og får indblik i de forskellige foreninger. Og det er på en måde et lokalråd, siger Ove Pedersen, der fortæller, at det praktisk er den forsamling Jordløse nu gør demokratisk ved at oprette et lokalråd.

- Jordløse har indtil nu valgt at være en del af landdistriktsrådet, hvad de nok fortsætter med, men nu får de nogle andre muligheder for direkte dialog med en række politikere, siger Charlotte Kjær.

Lokalrådet bliver derved et frivilligt tilbud til byens allerede eksisterende foreninger og andre, der ønsker indflydelse på byens udvikling. En paraplyorganisation, der skal repræsentere byen udadtil, fortæller Ove Pedersen, der understreger, at selvom de i Jordløse ikke altid er enige i kommunens fremgangsmåde, så er de en positiv medspiller.

- Det danske samfund er firkantet og skal ensrettes, det er derfor de gør det, siger Ove Pedersen.

- Men vi bliver ved med at være trekantede og runde. Jordløse har gjort meget i trods. Friskolen er oprettet, fordi de lukkede den kommunale, og det vil vi blive ved med. Men vi bliver nødt til at sikre, at vi passer ind i den kommunale struktur.

Nyt lokalråd i Jordløse: - Det er en formalisering af det gode samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce