Nyt liv i det nedlagte sygehuskapel

Bedemand Kirsten Lohse har flyttet sin begravelsesforretning, Fonus, ved siden af den lokale slagter til byens gamle kapel bag Assens Sundhedscenter.
Foto: Peter Leth-Larsen

Nyt liv i det nedlagte sygehuskapel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Assens Bedemands­forretning er flyttet fra Østergade til kapellet

ASSENS: Kirsten Lohse har tidligere været skolesekretær på Åstrup Skole og har også haft plejebørn i hjemmet i Bøjden.

For nogen tid siden begyndte hun en karriere som bedemand, og siden nytår har hun taget sig af opgaverne i Assens Bedemandsforretning.

Fra 1. juni er hedder Kirsten Lohses arbejdsadresse ikke længere Østergade 52.

Bedemandsforretningen har opsagt lejemålet midt på byens hovedstrøg og i stedet lejet sig ind i det tidligere sygehuskapel ved Assens Sundhedscenter.

Her er håndværkerne er i fuld gang med at justere de sidste detaljer i kapellet, hvor bedemandsforretningen fremover kommer til at råde over 200 kvadratmeter med kontor, kapelsal, samtalerum og kølefaciliteter i kælderen.

Og foran kapellet er der etableret en ny stor udstilling med gravsten.

- Der har ind i mellem været nogen, der syntes det var lidt underligt at vi havde forretning lige ved siden af slagteren, og jeg synes det var en god idé at samle forretningsaktiviteterne her, da vi fik muligheden for det, siger Kirsten Lohse.

Mode i begravelser

Kapellet er opført i 1965, men stod tomt i en del år efter at Assens Sygehus blev nedlagt.

For knap seks år siden kom der dog liv i kapellet igen, da bedemand Kai Laursen lejede kapellet af kommunen.

Dengang meldte flere præster i provstiet ud, at de ikke ønskede at deltage i højtideligheder i kapellet, fordi de ikke ville favorisere en bedemand frem for en anden.

- Hvis reglerne er sådan, så er det helt fint med mig. Så lægger vi bare højtideligheden i for eksempel et sygehuskapel i stedet for. Ofte er det jo også sådan, at præsterne er med ude i private hjem, når der skal synges ud, siger Kirsten Lohse, der tidligere har arbejdet som bedemand i Faaborg-området.

- Der kan godt være lidt forskelle på, hvordan bedemandens rolle er fra egn til egn, mener hun.

Kirsten Lohse fortæller, at der også i bedemandsbranchen er tale om "mode", når afdøde skal lægges i kiste og begraves.

- I dag er det meget sjældent, at vi selv leverer betræk til afdøde. Ofte vælger familien selv det tøj, som den afdøde skal have på. Og så er det også blevet meget almindeligt at vedlægge en personlig genstand i kisten. Det kan for eksempel være en børnetegning, et fotografi eller et afskedsbrev, forklarer Kirsten Lohse.

Nyt liv i det nedlagte sygehuskapel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce