Nye venner i cyberspace

Else Hansen hygger sig med Herbor-systemet. Personalet på Østerbo har planer om at investere i endnu mere it, sådan at internetsider også kan blive læst højt for brugerne. Netop internettet har de psykisk udviklingshæmmede fuld adgang til. - Vi kan ikke være sikre på, at de ikke åbner sider, som de ikke skulle være kommet ind på, men vi kan ikke beskytte dem mod alt udefrakommende. Vi kan kun ruste dem til at tage de rigtige beslutninger, siger socialpædagog Pernille Jeppesen.
Foto: Peter Leth-Larsen

Nye venner i cyberspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udviklings-hæmmede er blevet bedste venner med computere

AARUP: Else Hansen er 66 år.

Den nye computer er stadig svær at finde ud af, men så længe personalet kan komme med gode råd, er det skønt at spille Oline-spil på DR's hjemmeside.

- Det var ikke lige Else, vi først tænkte på, da vi fik det nye system, fortæller Tina Davidsen og smiler.

Hun er socialpædagog på Bostedet Østerbo i Aarup, hvor et nyt it-system ved navn Herbor har givet brugerne en helt ny frihed.

De er nemlig psykisk udviklingshæmmede, og de fleste af dem har aldrig lært at læse og skrive.

Men med det nye system giver det alligevel mening at modtage mails.

For selv om man ikke kan læse, så kan man klikke på et ikon - og så læser computeren mailen højt.

Men for Else Hansen er det bedste nu stadigvæk at spille spil.

Og hun nøjes ikke bare med Oline.

To Pixeline-spil har hun investeret i, og dem spiller hun med jævne mellemrum på computeren.

Bryllupsbilleder

Det nye system giver også Else Hansen og de andre brugere mulighed for nemt og hurtigt at lægge billeder ind på computeren.

- Se, siger Else Hansen og stråler, da hun viser billeder frem fra den den lørdag, hvor der var royalt bryllup i Sønderjylland. Her var flere beboere samlet om fjernsynet, og også en kæmpemæssig bryllupskage, blev der købt ind til lejligheden. Den har hun selvfølgelig også et billede af.

Men det er nu ikke alle Østerbos beboere, der er novicer udi computere.

Ole Jensen på 44 år er ganske fortrolig med teknologi, så han klikker sig tit og ofte ind på Herbors chatforum.

Her har han fået en ny kammerat.

- Vi fortæller hinanden om, hvad vi har lavet. Og så skriver vi om fodbold, fortæller Ole Jensen, der nu gerne ville have flere chat-venner.

- Jeg sendt mails til en hel del, men der er kun en enkelt, der har svaret mig, siger den 44-årige, der nu også bruger computeren til meget andet. Blandt andet til at finde musik på eller tjekke hvilke film, der går i biografen lige nu. Også fodbold- og ishockey-resultater bliver han opdateret på online.

Flere vil være med

Otte af bostedets 16 brugere er koblet på systemet, og flere vil gerne være med.

- Det er den helt omvendte verden. Før kom borgerne med breve, som vi skulle læse højt for dem. Men nu kan systemet læse deres mails højt, så nu klarer de det selv. Så fortæller de os det, som de synes, vi skal vide, siger Pernille Jeppesen, der også er socialpædagog på stedet.

Der er dog en hage ved systemet. Det kan nemlig ikke skrive for brugerne, og derfor skal de stadig have hjælp til at sætte ord sammen.

- Det kan foregå sådan, at vi sidder her i stuen og skriver en seddel, med det svar, som de dikterer. Så går de hjem og skriver det ind på computeren, og hvis man spørger dem, hvem der har skrevet mailen, så svarer de, at det har de selv, fortæller Tina Davidsen.

Nye venner i cyberspace

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce