Ny model for museumsstøtte skal tilgodese de små lokale

Museum Vestfyn åbnede i 2016 op for Frederik Ernsts Have, så besøgende kunne komme direkte ind fra gaden og besøge den lille, italienske oase. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Ny model for museumsstøtte skal tilgodese de små lokale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er efterhånden blevet hvisket længe. Der er brug for en ny model for den statslige museumsstøtte. Museumschef Johan Møhlenfeldt Jensen har været til seminar i København, og han har kun én bøn: bevar de lokale museer.

Der er i landets medier og på administrative gange længe blevet sat spørgsmålstegn ved den nuværende tilskudsmodel til de danske museer.

For hvor meget mere skal museerne i storbyerne have i forhold til de lokale museer?

Hvert år fordeler staten over 400 millioner til de 97 statsanerkendte museer, og især den skæve fordeling mellem eksempelvis Aarhus bys museer, der tilsammen modtager over 63 millioner kroner fra staten, og Odense bys museer, som modtager lige over 7 millioner kroner, er blevet bemærket.

Det har også fået politisk fokus nu, hvor kulturminister Mette Bock 25. januar inviterede til visionsseminar. Blandt gæsterne fra landets museumsverden var også Johan Møhlenfeldt Jensen, museumschef for Museum Vestfyn.

- Jeg har hele tiden personligt tænkt, at der var en udløbsdato på den her model. Det er svært at retfærdiggøre, at den bliver ved til evig tid, siger museumschefen.

- Det ville være defensivt at insistere på status quo, fordi det er det nemmeste.

To forslag bliver ikke til noget

På seminaret blev der fremlagt to arbejdsforslag, men ingen af dem skabte synderlig begejstring.

- Ministeren sluttede af med at sige, at ingen af forslagene skal vedtages. De skulle sætte gang i debatten, og så tager Styrelsen det med i overvejelserne for, hvad der kan skabes politisk flertal for, siger Johan Møhlenfeldt Jensen, der derfor heller ikke vil kommentere på, hvad en eventuel ændring vil få af betydning for Museum Vestfyn.

Pas på de små

Hvad han dog gerne vil sige er, at en eventuel ændring af modellen giver politikerne en vigtig opgave i at sikre de små museer.

- En stor opgave er at sikre de små museer. Selvfølgelig taler jeg for min egen skævbenede Hassan, men det ville jeg også sige, hvis jeg skiftede job med Rane (Willerslev, Nationalmuseet red.).

- De små museer udfylder en vigtig rolle i forhold til at fastholde den lokale identitet, og derfor håber jeg at den strukturændring, der kommer, fastholder og udbygger de lokale musser, siger han.

Ny model for museumsstøtte skal tilgodese de små lokale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce