Ny bog om søhelten er en lille perle


Ny bog om søhelten er en lille perle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

 Landets fornemste historiske hjemmeside giver stor ros til de vestfynske museers ny bog om Peter Willemoes

ASSENS: - Salget går fint. Men det er endnu ikke afgjort, hvad der skal ske, hvis vi får solgt hele oplaget på 1000 eksemplarer, siger museumsleder Sven Rask om den nye bog, Museerne på Vestfyn har udsendt i anledning af 200- året for søhelten Peter Willemoes' død.

Prisen er 100 kroner, og den rigt illustrerede bog på 66 sider kan købes i museumsbutikken Østergade 57 i Assens og i boghandlen. Men det er nok klogt at være oppe på dupperne, hvis man vil sikre sig et eksemplar. Turistsæsonen står for døren, og museet har allerede mærket, at flere udenbys gæster udviser interesse for søhelten og hans historie.

Med bogen er der måske ligefrem lagt op til en renæssance for Willemoes, der - i hvert fald uden for Assens - roligt kan betegnes som den glemte søhelt.

Der kan så drages en parallel til maleren Dankvart Dreyer, som i mange år var Danmarks glemte guldaldermaler, men nu kommer til ære og værdighed, når der om kort tid udgives et monumentalt tobindsværk om ham. Dreyer levede fra 1816 til 1852 og blev født i ejendommen lige ved siden af Willemoesgården - som søheltens fødehjem senere kom til at hedde.

Begrænset kendskab

Selv forfatteren af den nye Willemoesbog, den unge historiker Rikke Kristensen, Seden, erkender, at hendes kendskab til søhelten var yderst begrænset, da hun på opfordring fra Museerne på Vestfyn påtog sig opgaven. Således var hun ikke fortrolig med Willemoes' indsats i Slaget på Reden i kampen mod den engelske flåde, hvor han sikrede sig international heltestatus.

Men efter grundigt research er det lykkedes hende at skrive en bog, som netop er blevet rost til skyerne i en anmeldelse på landets førende historiske internetside - historie-online, som Dansk Historisk Fællesråd står bag. Her kaldes bogen intet mindre end "en lille lokalhistorisk perle, som oplagt og detaljeret fortæller noget om Willemoes og lidt om Assens".

Bogen beskriver heltens liv og død, hans status som nationalsymbol og som varemærke.

Stærkt øl og gødning

De fleste kender Bryggeriet Vestfyens' stærke Willemoes-øl, mens det nok er mindre kendt, at en meget populær gødningsspreder er opkaldt efter søhelten. Den blev fremstillet i 1930erne på Skive Jernstøberi og blev i daglig tale blot kaldt Vilmo.

Ikke blot bryggeriet, menogså den lokale afholdsloge benyttede sig af søheltens navn. En særlig børneloge, der skulle opdrage 6-14-årige til ædruelighed, gik under navnet "Børnelogen Willemoes". Den havde i sidste århundredes første del hjemme i Ladegårdsgade 56.

- Vi er hoppet med på Willemoes-bølgen, selv om det ikke er en opgave for et lokalhistorisk museum isoleret set at fejre en søhelt, siger Sven Rask:

- Men som året er gået, har det vist sig mere og mere spændende. De begivenheder Willemoes var en central figur i, rummer perspektiver langt ud over, hvad nogen indtil nu har beskæftiget sig med.

- Således er der hele den nordiske vinkel. Da søheltens død under slaget ved Sjællands Odde blev markeret af søværnet tidligere i år skete det med både dansk og engelsk flåderepræsentation. Derimod var nordmændene ikke med. Norge og Danmark udgjorde ellers et selvstændigt kongerige indtil 1814, og nordmænd og danskere kæmpede side om side mod den engelske flåde.

Også kolonihistorie

- Det er udtryk for et stykke kolonihistorie, hvor sporene endnu rækker så vidt, at der ikke her i 2008 er et norsk flag hejst ved en sådan lejlighed, men kun danske og engelske, siger Sven Rask.

- Derimod er det set i et fællesnordisk perspektiv helt forståeligt, at svenskerne ikke deltog i markeringen ved Sjællands Odde. For dem var vi nemlig i krig med dengang. De holdt med England og Danmark med Frankrig. Og når der her på Fyn en overgang stod masser af spanske tropper, var det jo oprindelig, fordi de skulle sejles videre og invadere Sverige, fortæller Rask.

PS. Den aktuelle lille bog har den lange titel "Noget om søhelten Peter Willemoes - og lidt om byen Assens". På forsiden ses et foto af flytningen af Willemoes-statuen i 1970. Den står nu på havnen. Oprindelig havde den sin placering for enden af Willemoesgade ved det gamle posthus.

Her var det i flere år skik og brug, at spøgefugle til nytår udsmykkede statuen med en stor torsk. Det er en af de få detaljer, som ikke er kommet med i Rikke Kristensens bog, men som står klart i erindringen hos forfatteren af disse linjer. Han er nemlig opvokset i Willemoesgade med direkte udsigt til søhelten. Dengang dog endnu for lille og spinkel til at kunne mistænkes for at have anbragt en stor torsk højt til vejrs på statuen.

Ny bog om søhelten er en lille perle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce