KHB Anlæg har efter fem år fået en lærling i staben

- En god anlægsgartner skal have en god ryg, han skal kunne stå op om morgenen og være frisk, han skal være ligeglad med vejret, og han skal være interesseret i faget, siger 20-årige Nick Vinge, der er i lære som anlægsgartner.

Hans mester, Klaus Henrik Brandt, som for fem år siden blev selvstændig med firmaet K.H.B. Anlæg, supplerer.

- Man skal også lægge en ære i det, man laver, siger han.

For handler det f.eks. om en nyanlagt have, er det noget, som kunden skal se på i lang tid og som let kan løbe op i 200-250.000 kroner.

Noget tyder på, at Nick er på vej til at blive en dygtig anlægsgartner, for der er nu gået et år, siden han begyndte hos K.H.B. Anlæg.

Udover det nævnte er der dog endnu en forudsætning for, at der kommer en god anlægsgartner ud af forholdet, som inklusive skoleophold varer tre år og otte måneder.

Kemien skal passe

- Kemien skal passe. Vi skal jo spise vores madpakker sammen og skal kunne snakke både alvorligt og rette på hinanden, så man lærer noget, og vi skal lave noget, siger Klaus, der først efter grundige overvejelser fik en lærling i sin stald.

- Det var kommet så vidt, at jeg at jeg skulle have hjælp til at løse opgaverne. Der var for meget til en mand. Men jeg var i tvivl om, det skulle være en arbejdsmand eller en lærling.

Da Nick så en dag ringede for at høre om muligheden for at komme i lære hos Klaus, slog han til.

Afgørende var at han kendte Nick som havde været i praktik hos Klaus.

- Jeg syntes, det kunne være spændende at få en ung og være med til at forme ham. Det syntes jeg, var en udfordring på den gode måde, siger Klaus.

Som for branchen i almindelighed er arbejdsmængden hos K.H.B. Anlæg sæsonbetinget.

Det vil sige, at der kun er lidt at lave om vinteren, selv om Klaus og Nick også påtager sig snerydningsopgaver.

Til gengæld peaker det forår og efterår.

Specifikt for K.H.B. Anlæg gælder, at der er tale om et all round-anlægsgartnerfirma, som især løser mindre opgaver som at lægge fliser, anlæg og vedligehold af haver, hækklipning, græsslåning.

Opgaver, som passer Nick godt.

- Jeg har altid godt kunnet lide at gå i haven, siger Nick, der bor i hus med have hos forældrene i Glamsbjerg.

  • Kolofon

    Af:

    Journalist ved Jyske Fynske Mediers Assens-redaktion. Uddannelse: Kontoruddannelse, historie og samfundsfag ved Aarhus Universitet, voksenunderviser ved Odense Seminarium. Arbejdet som bl.a. kontorassistent, postassistent, totalisatorfunktionær,vicevært, arbejdsmand, støberiarbejder, lærer på vuc og tekniske skoler og aftenskoleunderviser. Freelancejournalist på LokalAvisen Assens i 2000, og siden da som journalist i Fyens Stiftstidende-koncernen med arbejdssted i hhv. Tommerup St. og Assens. Stammer fra Aarhus, men har boet i Aarup siden 1997 og gør det sammen med kone, søn og kat.