Nervøs for sit helbred: Forurening fra tidligere maskinfabrik har spredt sig til hendes hus

Lige bagved Irene Hansens grund ligger den tidligere maskinfabrik på Nyvej 6. Såvel Irene Hansen som hendes 17-årige datter Stefanie, er trætte og hoster. Stefanie fortæller, at hun er syg cirka engang om måneden, og at det har stået på i et par år. Irene Hansen har skrantet i fem år efterhånden og har gennemået en række undersøgelser, som alle tyder på, at hun ikke fejler noget. Foto: Lise Wolf.

Nervøs for sit helbred: Forurening fra tidligere maskinfabrik har spredt sig til hendes hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Irene Hansen er som nabo til en forurenet grund på Nyvej i Vissenbjerg nervøs for sit helbred. Det har nemlig vist sig, at forureningen med klorerede opløsningsmidler har spredt sig til hendes bolig. Men undersøgelserne går alt for langsomt, oplever hun.

Vissenbjerg: Hoste, snue, hårtab og træthed. Det er symptomer, som Irene Hansen, Vestergade, har haft i længere tid. De seneste fem år har hun ikke været på toppen, og hun er blevet særligt opmærksom på, at det måske kan have en sammenhæng med naboen Nyvej 6, en tidligere maskinfabrik, der blev opført i 1962 og virkede som sådan frem til 1998, efter at Region Syddanmark er begyndt at undersøge den for forurening.

Nyvej 6 er i regionssystemet en af mange såkaldt registrererede/kortlagte lokaliteter, hvor man ved, der har været arbejdet med miljøfarlige stoffer, og Region Syddanmark er i færd med at få kortlagt forureningen på grunden, og om den har spredt sig til omgivelserne. Der er konstateret forurening med det klorerede opløsningsmiddel trichlorethylen, som er blevet brugt til affedtning,

Undersøgelerne har indtil videre vist, at forureningen har spredt sig til naboer. Der er lavet målinger af indeklimaet i Irene Hansens Hus. Det ligger tilbagetrukket på Vestergade og grænser umiddelbart op til Nyvej 6. Målingerne viser, at grænseværdien for trichlorethylen på et mikrogram pr. kubikmeter er overskredet. Der er dels taget prøver bag vandlåsene i to toiletter, hvor der var henholdsvis 11.000 og 5000 mikrogram trichloretylen pr. kubikmeter. Dels i luften, hvor der var henholdsvis 12 og 43 mikrogram pr. kubikmeter. At koncentrationen er så stor i luften i vandlåsene skyldes sandsynligvis, at forureningen kommer ind i huset via kloakken.

Forurenede grunde
Jordforurening kan udgøre en risiko for miljøet og menneskers sundhed. Derfor kortlægges grunde, hvor der er mistanke om forurening, af regionen.Når der er mistanke om forurening, kortlægges ejendommen på vidensniveau 1. Det sker via oplysninger om tidligere aktiviteter.

Når forureningen er konstateret, kortlægges på vidensniveau 2.

Bor man på en grund, kortlagt på niveau et, kan man bede om en forureningsundersøgelse inden for et år. Herefter tager det et halvt år at udarbejde en rapport.

Hvis der er en miljø- eller sundhedsmæssig trussel mod en bolig, en institution, legeplads eller drikkevand, skal regionen handle.

Mistanke til forureningen

Irene Hansen, kan ikke forstå, at regionen ikke handler hurtigere. Hun har intet hørt, siden hun fik resultaterne af målingerne i november sidste år.

- Vi går derhjemme og er trætte. Både min datter og jeg går og hoster. Jeg har været til utallige læge- og sygehusbesøg, fået masser af medicin og indhalleret binyrebark, uden det har hjulpet. Hvad er det, hvis det ikke er forureningen, der er skyld i det, siger Irene Hansen, der hverken har fået konstateret, allergier, astma, kræft eller andet. På fredag venter en ny undersøgelse på lungemedicinsk klinik.

- Det er ikke rimeligt, at jeg som almindelig borger skal finde mig i at bo her og være syg. Havde det været en børnehave, havde de lukket den. Hvor er rettighederne i det her, siger Irene Hansen, der er frustreret over ikke at kunne gøre noget.

Får selv lavet undersøgelser
Irene Hansen har selv iværksat en undersøgelse af sit kloaksystem, for at sikre sig, at det ikke er utætheder i det, der er årsag til, at koncentrationen af trichlorethylen i luften i hendes hus er væsentlig større end hos naboen.

- Jeg gør det, fordi det vigtigste er at blive rask, forklarer Irene Hansen.

Gravearbejdet foregik sidst på dagen i går, og den foreløbige melding var, at der muligvis kunne være en utæthed i rørledningen under huset, oplyser Irene Hansen.

Nabo ikke nervøs

Også hos Lars og Heidi Rossander på Nyvej 8 er der lavet målinger af indeklimaet, men kun af luften. Der er fundet tegn på TCE i deres soveværelse og i en søns værelse, dog i en noget mindre koncentration - 1,5 og to mikrogram pr. kubikmeter luft - end hos Irene Hansen. Det er da heller ikke noget, der bekymrer dem, siger Heidi Rossander.

Undersøgelserne af Nyvej 6 begyndte i februar 2016. Den indledende undersøgelse tog et år, nu er man igang med det, der hedder en videregående undersøgelse. Den går blandt andet ud på at finde ud af, hvordan forureningen spreder sig til omgivelserne, og om der er fare for drikkevandet. Der er konstateret indhold af TCE i det terrænnære grundvand på grunden, men ikke i det vand, vandværket pumper op, oplyser kemiingeniør Tove Svendsen, Region Syddanmark.

Nyvej 6 har gennem årene haft flere forskellige funktioner. Lige nu bruges de gamle produktionslokaler ikke til andet end opbevaring, men ejeren, Jørgen Borgtoft, Odense, vil gerne indrette produktionshallen til kontorer til udlejning, så også han ser frem til, at undersøgelserne bliver afsluttet. Han har ejet ejendommen i to år og har ingen forpligtelser i forhold til forureningen, men heller ingen rettigheder, som han siger.

Nervøs for sit helbred: Forurening fra tidligere maskinfabrik har spredt sig til hendes hus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce