Købmand Børge Larsen, Assens, er død. Han blev 79 år.

Børge Larsen sov stille ind på Odense Universitetshospital lørdag den 17. februar klokken 7.35 omgivet af sin nærmeste familie.

Børge Larsen stammede fra Stegsted vest for Odense, hvor hans forældre drev en købmandsforretning. Børge Larsen kom som ung mand i lære som smed, men han afbrød sin uddannelse, da faren døde. Børge Larsen, der dengang blot var 16 år, tog i stedet hjem for at hjælpe sin mor med at drive familiens købmandsforretning i Stegsted.

Børge Larsen slap aldrig købmandsgerningen. Sammen med sin hustru Grethe købte han i sommeren 1967 Gorm Hansens købmandsforretning i Landbogården i Østergade i Assens og rev alt det gamle inventar ned.

Det var dengang, da der endnu lå en købmandsforretning på hvert andet gadehjørne, og man var på fornavn med alle sine kunder.

I 1974 blev dagligvareforretningen en del af Vivo-kæden, og snart var Børge Larsen kendt i by og land som slet og ret Børge Vivo. Det navn blev senere til Børge Spar, da købmandsforretningen i 1984 skiftede navn.

I Assens er det en tillidserklæring at få et tilnavn, og Børge Larsen levede helt og fuldt op til det.

Sammen med Grethe knoklede han i forretningen dag og nat, og kunderne kvitterede for det gode købmandsskab. Butikken udvidede flere gange og voksede støt med årene, og det skete uden brug af smarte og moderne salgstrick eller andre finurligheder.

Børge Larsens opskrift på succes i erhvervslivet var verdens ældste: Man skulle sørge for at passe sit arbejde, pleje sin butik og servicere kunderne. Og det gjaldt både dem, der fyldte hele indkøbsvognen hver lørdag formiddag, og dem der blot skulle have sat en elastik rundt om Familie Journalen eller hente morgenens første håndbajer.

Børge Larsen udvidede senere sin købmandsvirksomhed og åbnede butikker i Bredgade i Aarup og i Korsvangcentret i Assens. Børge Larsen valgte at lukke Spar-forretningen i Korsvangcentret i 1994. Det skete for at gøre plads til et splinternyt bowlingcenter, som Børge Larsens søn Frank Larsen i dag driver.

Datteren Winie Larsen overtog Spar-forretningen i 2003, men Børge Larsen fulgte opmærksomt med fra sidelinjen hver eneste dag. Efter næsten 48 år som købmand i Assens var det slut den 1. april 2015. Super Spar-butikken lukkede omsluttet af nye dagligvareforretninger som Netto og Rema 1000. Børge Larsen var med til det sidste i forretningen, for han kunne ikke helt slippe kontakten med kunderne og det fag, som han havde hæget og værnet om i en menneskealder.

Børge og Grethe Larsen flyttede fra deres lejlighed oven på Spar-butikken for tre år siden og ind i et hus i Nørregade i Assens. Selv om helbredet svigtede de senere år, havde Børge Larsen altid Grethe ved sin side som en fast og kærlig støtte. Alt andet var utænkeligt.

Børge Larsen var et lunt menneske, der altid blomstrede op i gode venners lag. Han holdt af et godt spil kort. I sine yngre dage dyrkede Børge Larsen håndbold, og da det var slut med den aktive karriere på håndboldbanen, kastede han sig over dommergerningen.

I Assens vil mange borgere stadig kunne huske Børge Larsen på sine daglige cykelture på den sorte Long John-cykel rundt i byens gader. Cykelsport hørte til hans kæreste fritidsinteresser, og i årenes løb har Børge Larsen deltaget i mange store cykelløb rundt om i Danmark.

Nu er Børge Larsen død. Assens har mistet sin sidste rigtige købmand.

Børge Larsen efterlader sig sin hustru Grethe og parrets to børn, Winie og Frank, storebroren Bent samt tre børnebørn. (SP)

  • Plovgaard_Søren

    Af: