Hun er i Ethiopien for at lære den lokale kultur og befolkning. Og for at opleve konsekvenserne af klimaforandringer

Orte: Nanna Freja Christiansen havde dårligt nået at få sunken den gode julemad, før end hun den 27. december satte sig ind i et fly for næste dag at lande i Ethiopien, hvor hun skal opholde sig frem til midten af februar.

I fem uger fra den 10. januar skal hun bo hos en værtsfamilie i den nordlige del af Ethiopien og tage del i deres hverdagsliv, som inkluderer besøg i den lokale skole og kirkegang.

Inden da er Nanna på et introforløb.

- Vi skal bl.a. hilse på Folkekirkens Nødhjælps ansatte i Ethiopien og repræsentanter fra deres samarbejdspartner Mekane Yesus Kirken samt se forskellige projekter i området, fortæller Nanna.

Inden Nanna vender snuden hjem, skal hun på en ugelang turistrundtur.

Ethiopien-turen har Nanna forberedt sig til på et fire måneder langt ophold på Silkeborg Højskole, hvor hun valgte sig ind på ulandslinien, hvor det handlede om at klæde eleverne på til et ophold i Ethiopien.

- Vi har lært om landets kultur og historie, siger Nanna om landet, der usædvanligt for de afrikanske aldrig har været koloni om end det i nogle år var besat af Italien.

Har lært amharisk

På skoleskemaet var også det ethiopiske sprog amharisk.

- Vi er otte elever fra højskolen, som skal til Ethiopien. Vi bliver fordelt på tre landsbyer, men skal bo hos forskellige værtsfamilier.

Nanna og de syv andre elever har allieret sig med organisationen Play it On, som indsamler og formidler aflagt fodboldtøj til Afrika.

Fodboldturnering

- Udover at have fodboldtøj med har vi planer om at arrangere en fodboldturnering, siger Nanna.

Og det gør de ikke kun fordi fodbold er blevet en folkesport i Afrika.

- Fodbold er et også et middel til at skabe fælles forståelse på tværs af sprog og kultur, siger Nanna.

For hende bliver turen til Afrika opfyldelsen af en drøm om at besøge det store kontinent.

Og selv om Nanna i år er i gang med sit andet sabbatår efter at have taget studenterekseamen, er der smuk overensstemmelse mellem højskole- og Ethiopien-turen på den ene side og hendes uddannelsesplaner og fremtidige virke på den anden.

Vil læse på DTU

- Efter sommerferien begynder jeg på DTU, hvor jeg skal læse om vand, bioressourcer og miljømanagement, som giver en bachelor i miljøteknologi. Senere vil jeg læse til videre til miljøingeniør, siger Nanna.

Efterlade en verden

- Jeg har altid været glad for naturen og vil gerne arbejde med bæredygtighed. Jeg synes vi skal passe på det, vi har, så vi kan efterlade en verden til næste generation, siger Nanna, som siden barnsben har været spejder.

Turen til Ethiopien er også yderst relevant i et bæredygtighedsperspektiv, for regn er blevet en mangelvare, som betyder tørke og dermed misvækst og store problemer for befolkningen.

- I Ethiopien er de klimaforandringer, som vil ramme os om nogle år, allerede en realitet, siger Nanna.

Soldat i konkurrencestaten

Med to sabbatår lever Nanna næppe op til det folketingsflertal, som for nogle år siden vedtog en såkaldt fremdriftsreform, der skulle få unge til hurtigere at tage en videregående uddannelse.

- Jeg tog på højskole for at udfordre mig selv, og hvis man vil det i dag, skal man enten gøre det før eller efter man begynder at læse. Jeg gjorde det før og sådan var der flere på højskolen, der havde gjort ligeså.

Nanna har dog et trøstende ord til reformmagerne i Folketinget.

- Vi skal nok blive soldater i konkurrencestaten, det har vi accepteret, men det er ikke sikkert, man bliver en bedre soldat af at komme hurtigt igennem uddannelsessystemet. Problemet kan være, at man ikke når at lære sig selv at kende. Vi er som

unge midt i en identitetsskabende proces. Det er ikke godt, hvis alt kommer til at handle om tale og ikke om, hvilket menneske, man er, mener Nanna.

  • Kolofon

    Af:

    Journalist ved Jyske Fynske Mediers Assens-redaktion. Uddannelse: Kontoruddannelse, historie og samfundsfag ved Aarhus Universitet, voksenunderviser ved Odense Seminarium. Arbejdet som bl.a. kontorassistent, postassistent, totalisatorfunktionær,vicevært, arbejdsmand, støberiarbejder, lærer på vuc og tekniske skoler og aftenskoleunderviser. Freelancejournalist på LokalAvisen Assens i 2000, og siden da som journalist i Fyens Stiftstidende-koncernen med arbejdssted i hhv. Tommerup St. og Assens. Stammer fra Aarhus, men har boet i Aarup siden 1997 og gør det sammen med kone, søn og kat.