Særudstillingen "Next stop" om Assensbanen vil ikke kun byde på historier om infrastruktur, men også om de mennesker, der var tilknyttet banen.

Assens: Når du fra 8. april til 17. december i år træder ind i Willesmoesgaarden i Assens, træder du også ind i toget på Tommerup Station.

For hvert rum, du træder videre ind i, nærmer du dig endestationen i Assens. Museum Vestfyn er nemlig i disse dage travlt optaget med at forberede særudstillingen "Next stop", som handler om Assensbanens betydning for området og for de mennesker, der havde en tilknytning til den.

- Der er ingen tvivl om, at banen har haft en kæmpe betydning og definerende kraft. En af mine informanter fortalte om, hvordan Flemløse først blev en by, da banen kom, og det samme gør sig gældende for Glamsbjerg og Ebberup, fortæller Tea Dahl Christensen, museuminspektør ved Museum Vestfyn og ansvarlig for udstillingen.

Interaktivt kort: Her kan du se, hvor Assensbanens stationer og trinbrætter lå på den næsten 30 kilometer lange jernbanestrækning, inden persontrafikken på banen blev nedlagt i 1966.

Mangler genstande

Hun fortæller, at der er to anledninger til, at udstillingen kommer netop i år.

Den ene er kulturfestival Modstrøm, som sætter fokus på glemte steder på Fyn til september, og som i Assens Kommune vil finde sted langs Assensbanen med forskellige begivenheder. Den anden er mere museumsfaglig betinget, nemlig at der er behov for yderligere dokumentation om Assensbanen, der åbnede i 1884 og havde persontrafik indtil 1966.

- Vi tænkte, vi ville udnytte chancen og få lavet en strategisk indsats for at få lukket hullet i samlingen, fortæller Tea Dahl Christensen.

Lige nu har Museum Vestfyn for eksempel kun to historiske genstande fra Assensbanen: En reklameplakat, der er givet til museet af kunstneren bag, Aage Rasmussen, og et skilt fra Assens Station.

- Man kan læse en masse i historiske dokumenter, men de fortæller ikke, hvilket tøj personalet havde på, hvilket gods der blev transporteret, eller hvordan togbilletten så ud, fortæller Tea Dahl Christensen.

Museet hører derfor gerne fra folk, der ligger inde med genstande, fotografier, dokumenter eller andet relevant materiale fra banens tid. Indtil videre har Museum Vestfyn blandt andet lånt en arbejdskittel, en DSB-uniform, fotografier og avisudklip fra privatpersoner, og på udstillingen vil der blandt andet være oprindeligt interiør fra toget lånt af en sydfynsk jernbaneforening, så gæsterne kan få oplevelsen af at køre banens strækning.

Se videoen om overportør Ellef Rasmussens kittel

Erindringsindsamling

Men det er ikke kun en indsamling af fysiske genstande, som museet indsamler, og som i sidste ende vil være at opleve i stueetagen på Willemoesgaarden.

- Det er ikke bare en historie om infrastruktur, men også de levende fortællinger, der er præget af banen, siger Tea Dahl Christensen, som har omkring 15 såkaldte informanter fra både fra foreninger, lokalhistoriske arkiv og privatpersoner, som med deres fortællinger hjælper til med at stykke banens 100 år gamle historie sammen.

Hun har blandt andet talt med en ældre dame, der arbejdede som billettør fra 1951-1993 på Tommerup Station, og som kan huske dengang, man gik over til fjernstyring af togene.

Og det er ved at være sidste udkald for erindringsindsamlingen, for den sidste generation, der oplevede banen på nært hold eksempelvis gennem deres arbejdsliv, er i dag langt oppe i årene.

Historisk tidslinje: Her kan du se billeder, og læse om Assensbanens højdepunkter fra 1881 til i dag

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
En familie med toget tæt ind på livet

En familie med toget tæt ind på livet