Mundkurv til menighedsråd

Formanden og næstformanden har forladet Aarups menighedsråd. De peger begge på sognepræst Rikke Steen Knudsen som årsag.
Foto: Jørgen Hansen

Mundkurv til menighedsråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sekretær i menighedsråd har udråbt sig selv til pressetalsmand. Men den er omgivelserne ikke helt med på

AARUP: Sekretæren i Aarups menighedsråd, Jan Julin Nielsen, har udråbt sig selv til en form for kommunikationschef.

I en mail til de øvrige medlemmer skriver han således, at han har aftalt med "et par stykker fra rådet", at det i fremtiden er ham, der varetager dialogen med medierne.

Mailen kommer, efter at Stiftstidende i går kunne berette, at rådets formand, Henning Thorup, og næstformand Annie G. Frandsen har søgt om lov til at forlade rådet, fordi de ikke længere er i stand til at samarbejde med sognepræst Rikke Steen Knudsen.

Mundkurv uden effekt

Der er med andre ord tale om en mundkurv - men ikke en effektiv af slagsen.

- Jeg har ikke været med til at vælge Jan Julin som talsmand. Og jeg er trods alt formand, til min ansøgning om udtrædelse er behandlet, siger Henning Thorup, som ikke har tænkt sig at tie stille.

- Sådan en beslutning kan kun tages af hele menighedsrådet, og jeg er slet ikke blevet spurgt. Så jeg kan ikke se, at beslutningen kan være gyldig, siger Henning Thorup, som efter eget udsagn ikke er synderlig overrasket over Jan Julins mail.

- Han mener selv, at han er en herremand til alt muligt, og de sidste fire år har han hele tiden gjort opmærksom på, hvor dygtig han er. Men det her er altså under lavmålet. Mig skal han ikke give mundkurv på, siger Henning Thorup.
Mailen til rådet
Jan Julin skrev i en mail fredag morgen til medlemmerne af Aarups menighedsråd:

"Kære alle i Rådet. I har sikkert læst avisen i dag eller vil læse den i løbet af dagen. Henning og Annie har udtalt sig i avisen angående menighedsrådsarbejdet i Aarup. Jeg har talt med et par stykker fra Rådet og aftalt, at al dialog med medierne står jeg for. Skulle I blive kontaktet, er I velkomne til at henvise til mig."

Fredag kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at Henning Thorup og Annie G. Frandsen forlader posterne som formand i protest mod sognepræst Rikke Steen Knudsen.

Ytringsfrihed

Heller ikke Annie G. Frandsens tale er hæmmet.

- Jeg går da ud fra, at ytringsfriheden også gælder i Folkekirken, siger Annie G. Frandsen, som kalder Jan Julins meddelelse for "interessant".

Dels fordi hun ikke selv har været taget med på råd, dels fordi beslutningen er taget bag kulisserne.

- Der står i loven, at menighedsrådet træffer beslutninger i møder - man kan slet ikke lave den slags underhåndsaftaler. Vi er jo ikke en privat forening, men en myndighed, som varetager offentlige midler, siger hun.

Vist er der ytringsfrihed

Jan Julin fastholder, at det er vedtaget, at han er menighedsrådets stemme i pressen.

- Det har jeg aftalt med det øvrige menighedsråd, siger han.

- Vil det sige, at medlemmerne ikke længere har ytringsfrihed?

- Selvfølgelig har de det. Vi har vores grundlovsfrihed, og det er et demokratisk land, siger han.

- Hvad skal man så lægge i, at du er pressetalsmand?

- Ingen kommentarer.

- Hvordan kan sådan en beslutning overhovedet være gældende, når formanden og næstformanden ikke er spurgt, og når beslutningen ikke er taget på et møde?

- Jeg vil slet ikke deltage i den konflikt og har ikke flere kommentarer. Vi kommer med en pressemeddelelse efter næste møde i menighedsrådet, siger Jan Julin.

Ud over de tre udgøres rådet af Anne Sofie Fjendboe Bondegaard, Ulla Svane Kraft, sognepræst Rikke Steen Knudsen og Dorte Lindekilde.

De to førstnævnte afviser at kommentere noget omkring menighedsrådet, mens det trods flere forsøg ikke er lykkedes at få sognepræsten i tale.

Kun Dorte Lindekilde er en anelse meddelsom.

- Jeg henviser til Jan Julin, siger hun.

Mundkurv til menighedsråd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce