Syv mænd har meldt sig til et nyt madlavningshold i Fristedet i Vissenbjerg. De skal lave mad sammen hver anden torsdag, og der står allerede syv mænd på venteliste.

Vissenbjerg: - Hvad led skal jeg skære løget på?

Spørgsmålet kommer fra 85-årige Egon Nielsen fra Vissenbjerg, og det er Erling Andersen, der giver svaret.

Det er torsdag formiddag i Fristedet på Nørrevænget i Vissenbjerg. Syv mænd i pensionsalderen har meldt sig til Ældresagens madlavningshold for mænd, og denne torsdag mødes de for første gang over gryder og pander i det lille køkken i Fristedet.

Nej, jeg laver ikke mad derhjemme. Det ordner min kone. Jeg tror ikke engang, at jeg kan finde ud af at tænde komfuret i vores køkken

Jørgen Pedersen, Ny Stenderup

Her i det tidligere fritidshjem og den gamle kapellanbolig har Hobbyklubben holdt til siden 1973. Hobbyklubben, der engang hed Omsorgsklubben, tilbyder i dag sine brugere en bred vifte af aktiviteter som porcelænsmaling, træværksted, stofmaling, bankospil, kortspil, billard.

Det kan Egon M. Nielsen tale med om. Det var ham, der stillede spørgsmålet om, hvordan man snitter løg på den helt rigtige måde.

Egon M. Nielsen har været formand for Hobbyklubben i Vissenbjerg i en halv menneskealder, og før den tid var han blandt formand for Fyns Skak Union. Egon M. Nielsen er også engageret i Aktive Ældre i Vissenbjerg, og nu har han også meldt sig til madholdet sammen med seks øvrige mænd, der har taget fat på at lave en klassisk menu bestående af ærtesuppe samt hakkebøf med brun sovs og bløde løg.

Ved sin side har han Karl Frydkjær. Han bor i Brylle og kan skrælle kartofler i et tempo, så selv yngre hovmesterlærlinge må misunde ham.

- Jeg har engang gået til madlavning hos kokken Bent Lillemark i skolekøkkenet på Brylle Skole. Det er min kone Bonnie, der har opfordret mig til at melde mig til madholdet her i Vissenbjerg, fortæller Karl Frydkjær, mens han dumper endnu en nyskrællet kartoffel ned i skålen.

Et los bagi

Det er Erling Andersen, der har fået idéen til madholdet. Han har tidligere haft et lignende madhold i Fredericia.

- Jeg flyttede til Vissenbjerg i efteråret, og så skulle jeg jo finde på noget sjovt at lave. Jeg kontaktede Ulla Nøhr fra Ældresagen og fortalte om mine planer med at oprette et madhold, og den var hun med på lige med det samme. Og nu står der allerede syv på venteliste, fortæller Erling Andersen, der selv har valgt dagens menu.

Senere vil de syv mænd sætte sig sammen og finde ud af, hvilke retter de skal lave de kommende uger. Madholdet mødes og træder i karakter hver anden torsdag.

Jørgen Pedersen er 75 år og er kørt fra Ny Stenderup til Vissenbjerg for at få lov at være med til at lave mad sammen med andre.

- Ny Stenderup er nærmest en lille enklave i Faaborg-Midtfyn Kommune, mener Jørgen Pedersen.

Det var hans kone, der mente de ville være godt for ham at komme afsted. Eller et los i røven, som han selv kalder det.

- Nej, jeg laver ikke mad derhjemme. Det ordner min kone. Jeg tror ikke engang, at jeg kan finde ud af at tænde komfuret i vores køkken, griner 75-årige Jørgen Pedersen.

Han er til gengæld skrap til at dække bord i salen, og mens Jørgen Pedersen haler syv dybe tallerkener ud af hylden i køkkenet, får Knud Hansen fra Glamsbjerg stukket en stavblender i hænderne, så han kan gøre det kogte ærterne klar til suppen.

Knud Hansen stammer fra Næstved, men det er næsten ikke til at høre længere. Syngende fynske toner har for længst sneget sig ind i sprog og tunge på Knud Hansen, som for snart 30 år siden overtog betonvarefabrikken i Glamsbjerg og endte med at blive valgt til kommunalbestyrelsen i Glamsbjerg for Konservative.

Helst alene i køkkenet

Knud Hansen kan godt finde på at lave mad derhjemme, men kun vist han kan få lov at være alene om det.

- Jeg vil helst gå alene i køkkenet, uden min kone blander sig i det, siger Knud Hansen, der stadig kan huske, at han fik Frk. jensens Kogebog i gave af sin kone, da de havde 34-års bryllupsdag. Og det er efterhånden 18 år siden.

Mænd må helst ikke gå ned på kartofler, og derfor er det også godt, at Henning Nielsen giver en hånd med. Han er 85 år og har nået at arbejde en del år som mejerist på Mejeriet Constantia i Andebølle, inden det lukkede i 1971.

Nu bor han alene i Tommerup og klarer selv madlavningen hver dag.

- I aften skal jeg nok bare have et stykke rugbrød. Men i går lavede jeg "væltet lokum", fortæller Henning Nielsen og forklarer, at det tidligere var et populært navn for hakket oksekød med sovs og kartofler.

  • Plovgaard_Søren

    Af: