Madlejren på Helnæs har fundet den rigtige opskrift: Børnene er vilde med konceptet

Frederikke Jessen Theede (th) er sammen med sin klassekammerat i gang med at lave pasta fra bunden, som skal bruges til deres pastasalat. Foto: Kim Rune

Madlejren på Helnæs har fundet den rigtige opskrift: Børnene er vilde med konceptet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På Helnæs ligger Arla Fondens Madlejr. Her lærer elever fra 6.- og 7. klassetrin om mad og sundhed. Og det går strygende.

helnæs: Til frokost skal eleverne fra 6. klasse på Kiplev Skole i Aabenraa lave mad under emnet "Skæg med Æg". Alle 22 børn er klar og opmærksomme, da de iklædt forklæder stimler sammen om en af Madlejrens madguider, som skal fortælle om dagens hovedingrediens - nemlig æg.

Arla Fonden blev etableret i 2012, i 2014 så Madlejren dagens lys.

- Arla Fonden og Arla Foods er med til at arbejde sammen for, at den næste generation skal have bedre madvaner og dermed også bedre sundhed. Giver vi ikke børnene den mulighed for at lære, hvad det vil sige at lave mad og indsigt i, hvad de spiser, så ender vi faktisk med at sende dem afsted ud i livet, uden at de kan tage ansvar for egen sundhed, forklarer direktør for Arla Fonden, Sanne Vinther.

Madlejren ligger på Helnæs i en stor, gammel bygning. Der er to køkkener. Hver uge næsten hele skoleåret er der klasser på besøg på Madlejren.

Madlejr på Helnæs
Madlejr på Helnæs hører under Arla Fonden.Arla Fondens økonomi består hovedsageligt af donationer fra Arla Foods.

Madlejren er så populær, at man må sige nej til 60 procent af de ansøgende skoler.

Det er 6.- og 7. klasser, som kan komme på en uges ophold.

I slutningen af 2019 åbner Arla Fonden endnu en Madlejr i Højer, så der bliver to i alt.

Det er både folke-, fri- og privatskoler, som tilmelder sig Madlejren.

Madlejren blev lagt på Helnæs, da man gerne ville være et sted med meget og vild natur.

Klasserne forbereder sig inden og efter forløbet på Madlejren.

Fra usikre til modige

Og det er en stor forandring eleverne gennemgår fra mandag, hvor de ankommer til Madlejren, til om fredagen hvor de tager hjem igen.

- Det er det hele værd at se, eleverne rykke sig. Fra at de i begyndelsen måske er en smule skeptiske og usikre på sig selv og på, hvad de kan lide, så til slut på ugen, hvor de bliver mere modige. Og de oplever, at de selv kan lave en masse ting, siger madguide Trine Heilmann-Hansen.

Klassen er delt op i fire hold, som hver har et bord at stå ved. De skal i fællesskab blive enige om, hvilken ægge-ret de gerne vil lave til frokost, og snakken breder sig lystigt i rummet. Hold 3 lander på pastasalat med grøntsager og dressing. Og som tilbehør æg og bacon.

En madguide hjælper dem i mål med beslutningen. Frederikke Jessen Theede fra hold 3 siger lidt lavt, at hun gerne vil lave pastaen fra bunden.

- Man skal lige finde teknikken til at lave pasta fra bunden, men så går det nok, siger Frederikke Jessen Theede på 13 år.

- Troede det ville gå galt

Madguiderne sætter rammerne for elevernes læring. I dag er det æg til frokost, til aftensmad er det fisk, og i morgen er det kylling. Når nogle elever fortæller, at de gerne vil lave hjemmelavet pasta, så vurderer en madguide, om det er realistisk.

- Vi begynder jo stille og roligt i løbet af ugen, og jo mere jeg lærer eleverne at kende, og jo flere kompetencer de får, jo mere kan de få lov til. Eksempelvis at lave hjemmelavet pasta. Hvis der så er flere, så stiller vi dem sammen ved maskinen, så de kan støtte hinanden i arbejdet, forklarer madguiden Trine Heilmann-Hansen.

Noget af det, som både børn og undervisere fremhæver, er, at de får lov til at lave mad uden opskrift. Det giver eleverne ejerskabsfølelse, når de har kreeret retterne.

- I går var det noget af det mest sjove. Vi skulle eksperimentere, og der var en masse grøntsager på stribe. Så alle skulle lave en ret med grøntsager i, og nogle lavede noget med rodfrugter uden opskrift til, så måtte man prøve sig frem, siger 13-årige Casper Jacobsen.

Vil gerne afsted

De elever, som kommer til Madlejren, er fra skoler i hele landet.

- Det er 6.- og 7. klasser. Vi har både børn fra storbyerne og fra de små områder, f.eks. Kiplev som er her nu. Og det er forskelligt, om børnene er vant til at lave meget mad derhjemme, eller om de ikke er. Men alle kommer med den indstilling, det er noget, de gerne vil, siger Trine Heilmann-Hansen.

Eleverne får en masse ny læring om mad og sundhed, hvilket de mener er rart. Og så får de et afbræk i hverdagen.

- Det er sjovt at være her. Man kan hygge med sine venner og være i køkkenet. Man kan være sammen på værelserne og fællesarealerne. Og så laver vi meget mad, og det er sjovt, siger Casper Jacobsen.

- Det er noget andet at lave mad, når vi er her, end hvis vi er derhjemme, forklarer Frederikke Jessen Theede.

Når alles ægge-retter er færdige stilles de på et bord i midten. Hvert hold præsenterer deres ret, og lidt nervøse men også med stolthed lysende ud af ansigtet, hjælpes de af med at fortælle om ingredienserne i retterne. Og så er de klar til at spise frokost.

Madlejren på Helnæs har fundet den rigtige opskrift: Børnene er vilde med konceptet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce