Madlejr: Arla Fonden skruer op for blusset

Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden. Fondens MADlejr på Helnæs åbnede i 2014. Foto: Lærke Bjørn Bang

Madlejr: Arla Fonden skruer op for blusset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En tredje madlejr er på vej et endnu ukendt sted i Danmark.

Helnæs: Da Arla Fonden i 2014 åbnede sin første MADlejr på Helnæs var det med en forventning om, at der ville være efterspørgsel efter netop dette tilbud til elever i 6. og 7. klasse. Tre år senere har lejrskolen vist sig som så stor en succes, at Arla Fonden åbner to tilsvarende andre steder i landet, fortæller Arla Fondens direktør Sanne Vinther.

Fondens anden MADlejr bliver åbnet i Højer ved Vadehavet i sommeren 2019. Planerne om den tredje simrer endnu i gryden.

- Vi har ambitioner om at åbne en tredje MADlejr, og vi leder efter samarbejdspartnere, fortæller Sanne Vinther.

Siden lejrskolen åbnede i Helnæs' forhenværende højskole, har 4400 skolelever været igennem Arla Fondens forløb, som ud over det fem dage lange ophold på Helnæs består af undervisningsmaterialer til brug før og efter lejrturen. Skolen på Helnæs kan rumme 70 klasser om året, og fonden har måttet give afslag på 60 procent af de ansøgninger, der har fået fra interesserede skoler.

Det er på den baggrund, at der nu skyder flere MAD-lejre op i Danmark.

Ingen opskrift

Selvom opskriften fra Helnæs til dels kan overføres til fremtidige mad-lejrskoler, er opskrifter netop noget, man springer let hen over i undervisningen af eleverne fra 6. og 7. klasse, fortæller Sanne Vinther. Formålet er at vække elevernes nysgerrighed og få dem til at reflektere over det, de putter i munden.

Undersøgelser viser nemlig, at blot syv procent af danske børn er en del af madlavningen i hjemmet på hverdage.

- Vi bruger en metode, hvor vi engagerer eleverne, og vi arbejder efter, at 'de, der gør det, lærer det', forklarer hun. 

Derfor bliver eleverne sjældent præsenteret for mere end en basisopskrift, de kan bygge videre på, og ofte får de slet ikke nogen opskrift, når de får udleveret de råvarer, de skal trylle om til måltider.

- De får et grundkursus i de fem grundsmage, og vi taler om, at vi ikke udelukkende smager med smagsløgene, men med alle vores sanser, uddyber direktøren.

Hun har et håb om, at initiativer som Arla Fondens MADlejr vil give den kommende generation gode forudsætninger for at forholde sig til den mad, de spiser, og til de råvarer, de bruger i madlavningen.

Madlejr: Arla Fonden skruer op for blusset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce