Må spare og fyre folk: Haltilskud har konsekvenser

John Skælbæk (t.v.), formand for bestyrelsen ved Fyrtårn tommerup, spiller bolden op til politikerne i håbet om, at de i samarbejde kan finde en løsning, så den nye haltilskudsmodel ikke rammer hallerne så hårdt på økonomien. Arkivfoto: Kim Rune

Må spare og fyre folk: Haltilskud har konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Idrætsforeningerne bruger flere timer i hallerne, men med den justerede tilskudsmodel for de erhvervsdrivenende haller får de ikke tilskudskroner nok til at drive idrætscentrene.

De må spare, fyre folk og droppe vedligeholdsbudgettet.

Det er nogle af de konsekvenser, som hallerne i Assens Kommune oplever på grund af den nye tilskudsmodel, der blev justeret i 2015 og trådte i kraft i 2016.

Den nye model har især en række konsekvenser for de fire haller, der bliver drevet som erhvervsdrivende fonde: Arena Assens, Vissenbjerg Kultur- og Idrætscenter, Fyrtårn Tommerup og Haarby Hallerne. De fire er oprettet som fonde for nemmere at kunne finansiere de store renoveringer, som de har gennemgået. De fire haller får et fast årligt beløb i tilskud de næste 30 år. Det beløb blev beregnet ved godkendelsen af hallernes byggeprojekter.

- Man kunne sætte sig og pive, men vi vil ikke råbe og skrige. Vi har tilpasset os og beskåret, så tingene hænger sammen igen. Men man kan se, at det kan blive et problem, at vores indtægter i tilskud ikke svarer til vores udgifter. Vi får ikke mere i tilskud, selvom vi får flere timer, eller de almindelige priser eksempelvis stiger, siger John Jessen, der er centerchef i Arena Assens.

Haltilskudsmodellen
Der er ni haller i Assens Kommune. De fire drives som erhvervsdrivende fonde, de fem andre som selvejende institutioner.I 2007 blev halstrategien "Fyrtårne, fakler og lys" vedtaget for at ensrette de tidligere meget forskellige vilkår og tilskudsmodeller. Halstrategien satte også penge af til kommunale tilskud til halbyggeriet og -udvidelserne i Arena Assens, Vissenbjerg Kultur- og Idrætscenter, Haarby Hallerne og Fyrtårn Tommerup.

For de selvejende haller i Brylle, Ebberup, Glamsbjerg, Salbrovad og Aarup er der i 2009 vedtaget en ny model for tildeling af midler, som blev justeret igen af byrådet i juni 2015. De fem selvejende haller får beregnet deres tilskud ud fra en model, blandt andet alt efter hvor mange forenings- og skoletimer der er i hallen:

1. Finansieringstilskud: Alle renter og afdrag i forbindelse med lån i hallerne betales af Assens Kommune. 2. Driftstilskud: indeholder tre elementer. Grundtilskud (fast beløb pr. kvadratmeter), skoletilskud (et fast beløb, der hvert år fordeles mellem hallerne) og aktivitetstilskud (takst pr. aktivitetstime pr. aktivitetskvadratmeter for foreninger og selvorganiserede idræt).

For de erhvervsdrivende fonde i Assens, Vissenbjerg, Tommerup og Haarby gælder, at deres tilskud er et årligt beløb, beregnet ud fra et forventet aktivitetsniveau.

Kilde: Assens Kommune
John Jessen, centerchef i Arena Assens. Foto: Laura Kold
John Jessen, centerchef i Arena Assens. Foto: Laura Kold

Fyringer

Det faste tilskud er beregnet efter et ens skema, det har fastlåst hallernes tilskud, uafhængigt af om de får flere foreningtimer iin. Samtidig med det har kommunen valgt, at foreningerne skal betale mindre for at leje hallerne. Eksempelvis får Arena Assens nu 50 kroner inklusiv moms for en time i en hal, hvor foreningerne før skulle betale 62 kroner.

- Når man har et sted som det her, er det i alles interesse, at der kommer så mange foreningstimer som muligt. Men vi har lige fra dag et måtte sætte os ned og finde de 12 kroner rundt omkring, siger John Jessen fra Arena Assens.

- Problemet er, at den nye tilskudsmodel tilgodeså foreningerne, og det er dejligt, det er det, vi har stedet for, men når man er fondsejet (en erhvervsdrivende fond, red.), skal man drive stedet som en virksomhed. Og nu har man skåret i den økonomiske betaling til hallerne og prøvet at prioritere foreningerne. Man man har bare taget fra den ene fattige og givet til den anden, siger John Skælbæk formand for Fyrtårn Tommerup.

Hverken hos Arena Assens eller Vissenbjerg Idræts- og Kulturcenter har de måtte fyre personale. Her har den primært stået på spareøvelser på eksempelvis rengøring, vedligeholdelse og serviceniveau. Hårdere har det ramt Fyrtårn Tommerup, der har måtte fyre medarbejdere.

Vissenbjerg Idræts- og Kulturcenter. Arkivfoto: John Fredy
Vissenbjerg Idræts- og Kulturcenter. Arkivfoto: John Fredy

Andre aktiviteter giver overskud

Tommerup er hårdt ramt på grund af svømmehallen. Før gav foreningerne 436 kroner pr. time i svømmehallen, det er nu faldet til det halve. Men det er udgifterne til at vedligeholde svømmehallen ikke, tværtimod. For samtidig med med besparelserne er antallet af timer, som foreningerne bruger i hallen, vokset.

- Vi har råbt vagt i gevær over for kommunen, de ved godt, at vores belægning er steget voldsomt, men der skal også følge kroner og ører med. Rent økonomisk er der ikke til vedligehold, eller hvis det går i stykker, siger John Skælbæk.

Knap så grelt er det i Vissenbjerg.

- Vi skærer lidt til her og der, men det har vi formået at gøre. Det har betydet for os, at vi har et fast grundlag hele året rundt, og at vi ikke behøver holde så meget øje med, hvor bookede vi er. For selvom det har betydet en lille nedgang, så laver vi lidt mere ekstern udlejning, siger Bjørn Poulsen, centerleder ved Vissenbjerg Idræts- og kulturcenter.

Og netop den løsning er også en konsekvens af den nye halmodel. Når centrene ikke kan tjene på at få flere foreningstimer i hallerne, fordi tilskuddet er låst, øges deres incitament til at få flere eksterne arrangementer til husene.

- Vi må aldrig komme ud i, at det er mere interessant at holde en polterabend, fordi det kan vi tjene penge på end at tage flere foreningstimer. Og der er vi faktisk, hvis ikke de laver om på det, siger John Skælbæk fra hallen i Tommerup.

- Der er ikke noget, der er ændret nævneværdigt det sidste års tid, vi har lært at drive hallerne på de her vilkår. Vi kan kun frygte, at de eksempelvis gør det gratis for foreningerne, for vi vil være noget mere trætte, hvis der kommer yderligere begrænsninger på vores indtægter, siger John Jessen fra Assens.

De fondsejede haller og kommunen har holdt et dialogmøde om netop dette.

Fyrtårn Tommerup. Arkivfoto: Roland Petersen
Fyrtårn Tommerup. Arkivfoto: Roland Petersen

Må spare og fyre folk: Haltilskud har konsekvenser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce