Lykken er at eje en pølsevogn fra 1969

Jupa-grillen med de karakteristiske Paaskebrød-logo er blot en af mange perler i Frantz Andersens "skinkekutter", der i følge den højfynske pølsemand er et stykke dansk kulturarv. - FOTO: POUL MADSEN

Lykken er at eje en pølsevogn fra 1969

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AARUP: Der er skrevet sange og vers om, at en pølse skal serveres med følelse.

Dén kunst mestrer 39-årige Frantz Andersen, der med noget der minder om passion driver pølsevognen på p-pladsen foran byggemarkedet i Aarup.

- Jeg elsker at være pølsemand. Hvor får man ellers et job, hvor man kan få lov til at være sig selv og samtidig få lov til at møde en masse glade mennesker, spørger Frantz Andersen der har været kaptajn på egen skinkekutter siden den 15. marts, hvor han for første gang slog siderne op på den gamle, selvkørende Tulip-vogn fra 1969. En pølsevogn, der i følge Frantz Andersen er et klenodie - og et stykke dansk kulturarv.

- Jamen, prøv lige at se dig omkring. De laver dem slet ikke på den her måde, siger pølsemanden og slår ud med armene og peger på en af de maskiner, der sørger for, at brødene får den helt rigtige temperatur.

- Sådan en Jupa-grill på gas er helt enestående i dag, hvor alting er eldrevet, fordi man også skal kunne lave pomfritter og alt muligt andet. Vel skal man da ej. I en pølsevogn skal der kun serveres pølser, siger Frqantz Andersen og kigger næsten kærligt rundt på den røde bordkant og træfineren på væggene, der er tidstypiske for en god, solid pølsevogn fra 60'erne. Et look, der ikke skændes af den røde Tucky-radio, der fra hjørnet diverterer med tidens toneklang i et behageligt leje.

- Man kan da godt få en helt ny vogn, men den har slet ikke den samme charme, mener Frantz Andersen, der tydeligvis sætter stor pris på sine tre kvadratmeter foran byggemarkedet.

- Det er det perfekte sted at have en pølsevogn. For der kommer masser af mænd. Og det jo primært mændene, der kommer hos en pølsevogn. Mænd er ikke så fornuftige og kan som regel godt lige klare en pølse eller to selv om de egentlig er på vej hjem at spise aftensmad, smiler pølsemanden, der mener, at mange drømmer om hans job i det skjulte.

- Helt ærligt, så tror jeg at rigtig mange mænd drømmer om at have deres egen pølsevogn. Der er bare ikke mange der vil indrømme det. Friheden, de rare dufte og så muligheden for at snuppe en pølse i ny og næ. Og det gør jeg da også selv. Jeg spiser pølser hver dag. For jeg elsker en god pølse, siger Frantz Andersen.

Men lækkersultne mænd eller ej, så har branchen alligevel trange kår.

- Pizzariaerne og McDonalds har ødelagt det. Det er ærgerligt, for pølsevognen er et stykke dansk kultur. Det håber jeg så bare danskerne finder ud af og skønner på, inden vi får sendt alle de gamle danske pølsevogne til Østeuropa, hvor de er meget populære, siger Frantz Andersen.

Inden der atter er bud efter en af favoritterne: En grillet medister.
Side om side ligger de. Den almindelige ristede, den i svøb og bestselleren - den grillede medister. Tilberedt på de oprindelige, gasdrevne maskiner fra 1969. - FOTO: POUL MADSEN
Side om side ligger de. Den almindelige ristede, den i svøb og bestselleren - den grillede medister. Tilberedt på de oprindelige, gasdrevne maskiner fra 1969. - FOTO: POUL MADSEN
Frantz Andersen har blot haft
Frantz Andersen har blot haft "sin" vogn siden marts. Før da stod den fire år på havnen i Svendborg. - Jeg er sikker på det er en vogn med masser af gode historier. Den har oplevet et og andet gennem årene, siger Frantz Andersen. - FOTO: POUL MADSEN
Jupa-grillen med de karakteristiske Paaskebrød-logo er blot en af mange perler i Frantz Andersens
Jupa-grillen med de karakteristiske Paaskebrød-logo er blot en af mange perler i Frantz Andersens "skinkekutter", der i følge den højfynske pølsemand er et stykke dansk kulturarv.
Foto: POUL MADSEN

Lykken er at eje en pølsevogn fra 1969

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce