Luksus shelterpladser - måske til sommer

Shelterne skal placeres kystnært som her ved Ristinge på Langeland, hvor et par tyske kajakturister har slået lejr. Derfor skal Kystdirektoratet give tilladelse. Nye retningslinjer fra sidste år, siger, at det som udgangspunkt er muligt at få dispesation til foranstaltninger, der støtter friluftslivet og fremmer turismen, når det drejer sig om offentlige eller almene formål, og sheltere nævnes specifikt. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Luksus shelterpladser - måske til sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Shelterpladser kaldet "Blå støttepunkter" skulle have været færdige sidste år, men venter på tilladelse fra Kystdirektoratet.

Sidste år skulle en række kystnære shelterpladser, kaldet "Blå Støttepunkter", som fem fynske kommuner, Assens, Middelfart, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg Kommuner samarbejder om, have været klar til brug for folk med hang til ophold i naturen. Men sådan gik det ikke helt, og nu håber projektleder Hans Ole Hansen, Assens Kommune, at det i stedet bliver den kommende sommer, at vandrere, cyklister, kajakroere og andre kan finde ly for natten i moderne sheltere.

Først kneb det med at finde lodsejere i Assens Kommune, der ville stille kystnær jord til rådighed for proejektet. Det går til gengæld fint nu, fortæller Hans Ole Hansen. Nu er det så myndighedsarbejdet, der trækker ud.

Fordi shelterne skal ligge, så de kan benyttes af folk, der kommer såvel fra vandsiden som fra landsiden, skal de ligge inden for kystbeskyttelseslinjen og kræver derfor, at Kystdirektoratet giver dispensation.

- Det (Kystdirektoratet red.) kan have rigide meninger om nogle ting, men har også en kæmpe sagsbehandlingspukkel, så der normalt er et års ventetid, men det har lovet at prioritere vores lidt højere, fordi det er et fælleskommunalt projekt, siger Hans Ole Hansen.

Det er cirka tre måneder siden, Kystdirektoratet modtog sagerne fra de fynske kommuner.

Blå Støttepunkter
Blå Støttepunkter er moderne opholds- og shelterpladser i kystnære omgivelser.Assens, Middelfart, Nordfyns, Kerteminde og Nyborg kommuner samarbejder om et projekt efter sydfynsk forbillede.

60-80 shelters placeres på 35-36 pladser langs de fem kommuners kyststrækninger.

Mange steder er det private lodsejere, der lægger jord til.

Projektet finansieres af kommunerne selv med 2,5 mio. kroner, LAG-midler 2,5 mio. kroner og Friluftsrådet 1,2 mio. kroner.
Det er nye arkitekter, der udformer shelterne for de fem kommuner, men de bliver af samme type som denne, der står i Fjellebro på Sydfyn. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen
Det er nye arkitekter, der udformer shelterne for de fem kommuner, men de bliver af samme type som denne, der står i Fjellebro på Sydfyn. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Ny arkitekt

Selv om shelterne i det aktuelle projekt kommer til at ligne dem i det sydfynske, som har været en stor succes, så har der alligevel været visse detaljer, som man har ønsket at forbedre i de nye sheltere. En ny arkitekt, Harrebek Arkitekter i Nyborg, er ved at udarbejde nye tegninger på sheltere, der også bliver lidt kraftigere i den udvendige beklædning end de sydfynske.

Der er fundet placeringer til ni blå støttepunkter med et eller flere sheltere langs den 70 kilometer lange kystlinje i Assens Kommune. To af dem i tilknytning til campinpgladser, og tre tilhører henholdsvis Naturstyrelsen og Assens Kommune. Miljø-, Teknik- og Planudvalget tager stilling til placeringerne af de fire pladser, der ikke er privat, på sit møde tirsdag.

Hele projektet omfatter 35-36 blå støttepunkter med 60-80 sheltere, afhængigt af prisen på dem og Kystdirektoratets velvilje. Det er blandt andet ønsket, hvis direktoratet siger ja, at etablere en større plads i hver kommune. Sådan en er der ved Millinge Klint i Faaborg-Midtfyn Kommune, og den har blandt andet været meget populær til lejrskoleophold. Det er en plads med op til 37 sovepladser og oven i købet en sauna.

Når de blå støttepunkter - måske til sommer - er en realitet, er det tanken, at de skal kunne bookes via bookenshelter.dk, hvor man også booker de sydfynske sheltere. På den måde vil man på samme sted kunne booke en tur hele vejen rundt om Fyn.

8,7 mio. kroner

De blå støttepunkter er finansieret af de fem kommuner i fællesskab. De bidrager efter størrelse med i alt fem mio. kroner, andre 2,5 mio. kroner kommer fra LAG-midlerne og endelig har Friluftsrådet bidraget med 1,2 mio. kroner, og selv om det har trukket ud med etableringen, er pengene der endnu, forsikrer Hans Ole Hansen. Assens Kommunes bidrag er 630.000 kroner i 2016 og 2017.

Luksus shelterpladser - måske til sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce