Lille mark med stor betydning

Landmand Børge Jensen fortalte om både bevaring af plantegener og kornsorternes historie, da Vestfyns Hjemstavnsgård holdt markvandring lørdag.
Foto: Kim Rune

Lille mark med stor betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landmand Børge Jensen er med til at sikre bevarelsen af gamle kornsorter

GUMMERUP: Bag Vestfyns Hjemstavnsgård ligger en mark på cirka 1000 kvadratmeter.

- Ja, man kan vel dårlig kalde det en mark med den størrelse. Det er jo egentlig bare en have, siger landmand Børge Jensen, mens han smiler skævt og klukker lidt.

Museerne på Vestfyn har inviteret på markvandring, og cirka 20 personer har sat et par timer ud af til at høre Børge Jensen fortælle om de forskellige kornsorter, der bliver dyrket på den lille mark.

En mark, der egentlig begyndte som et eksperiment.

- Vi skulle finde på noget nyt, og jeg kom til at foreslå en museumsmark som et slags udstillingsvindue for gamle kornsorter. Og vi ved jo godt, hvordan det går, når man kommer med forslag - man kommer selv til at stå for det. Så derfor har jeg dyrket marken her siden 1999, siger Børge Jensen.

- Jeg prøver at vælge de sjoveste og mest eksotiske sorter ud til museets jord. Resten dyrker jeg på min egen gård.

Den lille mark har nemlig udviklet sig fra at være et lokalt projekt til at være en del af en større opgave, og på museumsmarken ses kun en lille del af de kornsorter, som Børge Jensen arbejder med.
Børge Jensen øser af sin viden om korn og dets oprindelse. Her forklarer han forskellen på seks- og toradet aks.
Børge Jensen øser af sin viden om korn og dets oprindelse. Her forklarer han forskellen på seks- og toradet aks.
Foto: Kim Rune

Spreder ressourcer

Siden 2006 har landmanden fra Verninge været med til at levere frø til en genbank, der bevarer plantegener for eftertiden.

- Hvis de moderne sorter ikke kan klare sig, og der ikke er noget at avle og forædle videre på, så kan man trække på genbanken. Så den fungerer som en slags backup. En garanti for, at der altid vil være afgrøder at dyrke, forklarer han.

Og i år er Børge Jensen blevet godkendt som fast leverandør til genbanken.

- Jeg skal dyrke og beskrive sorterne. Lave rapporter og tage billeder. Og jeg sender frø til både Sverige og Rusland. Det gælder om at sprede genressourcerne, og de bliver jo beskyttet, så de kan modstå et terrorangreb og alverdens ting. Og vi leverandører udveksler frø med hinanden, siger han.

Og så tager den erfarne landmand ellers fat på at fortælle om kornet på marken. Det viser sig hurtigt, at han er en nærmest uudtømmelig kilde af viden.

Klima bestemmer sort

For Børge Jensen kan fortælle om majrugens oprindelse.

- Den er fra jernalderen og er meget yngre end de andre sorter. Faktisk er det den yngste, forklarer han.

Og om klimaets betydning for, hvilke afgrøder der er blevet dyrket op gennem tiden.

- Havre og rug kan jo godt lide det lidt køligt, så de havde de bedste betingelser for at overleve den lille istid over cirka 300 år, forklarer landmanden, mens han gestikulerer og knap når at trække vejret, før der bliver taget hul på næste emne.

- Jeg skal også lige indskyde, siger Børge Jensen og afbryder sig selv.

- Ja, jeg ved godt, at det siger jeg hele tiden. Men der er dælme så meget at fortælle, for jeg ved jo ikke, hvor meget I ved, fortsætter han.

Og Børge Jensen kunne helt sikkert fortælle om kornsorternes historie i nærmest en uendelighed, hvis han ikke var pålagt en tidsbegrænsning.

- Jeg er jo blevet bedt om at sætte sluttidspunkt på, så jeg prøver at holde det inden for halvanden time, griner han.

Flere vandringer

Der er markvandring igen på Vestfyns Hjemstavnsgård tirsdag den 15. juli klokken 19, og årets sidste tur er lørdag den 9. august klokken 14.

Begge gange med Børge Jensen i spidsen igen til at øse af sin viden om de forskellige kornsorter og deres historie.

Lille mark med stor betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce