Sønderby Vandværk håber at overtage Martin Bo Madsens boring, men først skal den testet for desphenyl-chloridazon.

Sønderby/Ebberup: I stedet for at bruge millioner af kroner på nye boringer, arbejder Sønderby Vandværk på at overtage en privat boring, som landmanden Martin Bo Madsen etablerede i 2007 for at vande sine marker. Boringen giver masser af vand og vandkvaliteten er helt i top, oplyser landmanden.

- Jeg bor jo selv herude og er berørt af problemerne. Det vil være til gavn for alle, siger Martin Bo Madsen om årsagen til, at han stiller sin boring til rådighed.

Vandet skal dog først testes for desphenyl-chloridazon, men formand for Sønderby Vandværk, Haakon Pedersen, forventer ikke, at det vil blive et problem. Vandet pumpes nemlig op fra samme kilde, som Assens Forsyning har foretaget boringer i ved Vintergårdsvej, og hvor det har vist sig, at der er ingen eller meget lille forekomst af stoffet.

- Vi får med 99,9 procents sikkerhed oprettet boringen, så vi får vand igen, mener han.

De 176 forbrugere forsynes af Ebberup Vandværk, mens Sønderby Vandværk arbejder på at løse problemerne.

Vand pumpes ind i ståltank

Forudsætningen for, at et samarbejde kan komme i stand, er at Martin Bo Madsen fortsat kan vande sine marker med vand fra kilden. Det løses ved at pumpe råvand ind i en rustfri ståltank med plads til 25 kubikmeter vand, så landmanden hele tiden har en buffertank med vand til rådighed.

- Tanken står inde i en maskinhal, så det kræver hverken byggetilladelse eller noget. Vi kan trække råvandsledningen forbi og i den anden side af tanken etablere en centrifugalpumpe, så når han begynder at vande, så åbner ventilen og fylder vand på så han hele tiden har 25 kubikmeter vand i tanken, forklarer Haakon Pedersen.

Sønderby Vandværk forventer svar på vandprøverne i begyndelsen af det nye år. Hvis det viser sig, at de er fri for desphenyl-chloridazon, vil vandværket og Martin Bo Madsen sætte sig sammen og lave en formel aftale, hvor det også skal fastlægges hvilken kompensation landmanden skal have. Bagefter skal der søges om lov til at ændre boringen fra markvandingsboring til drikkevandsboring.

  • Andersen_Lærke_bjørn

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens og på LokalAvisen Assens. Jeg har været ansat på Fyens Stiftstidende siden 2011 og skriver primært om skole og uddannelse samt arbejdsmarked. Jeg er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2010. Jeg bor i Assens sammen med min mand, som er pædagog og arbejder på et opholdssted i Brenderup.

Mere om emnet

Se alle
Se kort: Fem vandværker i Assens Kommune har fortsat problemer med pesticid

Se kort: Fem vandværker i Assens Kommune har fortsat problemer med pesticid

1
Assens Forsyning sender ledninger i udbud omkring jul

Assens Forsyning sender ledninger i udbud omkring jul

Alle vandværker skal kunne nødforsynes

Alle vandværker skal kunne nødforsynes