Kvinden der viste sig at være mand

Koelbjergmandens kranium befinder sig på Møntergården i Odense, men planen er at lave en 3D-kopi af det og andre skeletdele af den ældgamle mand. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Kvinden der viste sig at være mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor meget ved du om Koelbjergmanden? Vi har herunder samlet nogle oplysninger fra en hjemmeside, som Vissenbjerg Lokalråd har udarbejdet i samarbejde med Odense Bys museer.

Ældst i Norden

1. Koelbjergmanden er det ældste menneskeskelet, der nogensinde er fundet i Skandinavien. Han levede for mellem 10.000 og 10.500 år siden i jægerstenalderen, en tid der også har fået betegnelsen Maglemosekulturen.

Først kvinde, så mand

2. Skelettet blev fundet i en mose ved Koelbjerg under tørvegravning i 1941. I første omgang vurderede man, at der var tale om skelettet af en kvinde, lidt kraftig ganske vist, men ved hjælp af DNA fra en af kraniets kindtænder kunne man i 2017 fastslå, at Koelbjergkvinden i virkeligheden var en mand. Han var 155-60 cm høj, kraftig og muskuløs og formodentlig mellem 22 og 32 år gammel, da han døde.

Langt fra kysten

3. Da Koelbjergmanden bevægede sig rundt i den lysåbne skov et par kilometer nord for Vissenbjerg, var der langt til nærmeste kyst - så langt som til det nuværende Læsø. En kulstof 13-analyse af knoglerne har også kunnet fastslå, at det var landbaserede dyr og eventuelt ferskvandsfisk, han levede af. Elg, rensdyr, kronhjort og vildsvin er nogle af de dyr, man ved levede samtidig.

Dødsårsag

4. Man ved ikke noget om, hvad Koelbjergmanden døde af. Skelettet bærer ingen tegn på vold. En teori er, at han han være druknet. En anden, at han er død af en anden årsag og lagt i søen som en del af et begravelsesritual.

Kvinden der viste sig at være mand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce