Krybdyr er meget sejere, end du måske tror

Tvillingerne Alba og Marlon på fire år er med deres mor Mette Smith på besøg på Terrariet, og de har ikke det mindste lys til at røre kongepythonen, selv om Jonas Caspersen har sikkert tag i den og Morten Jørgensen forsikrer om, at den er helt tør og glat. Foto. Lise Wolf

Krybdyr er meget sejere, end du måske tror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Terrariet i Vissenbjerg går i offensiven for at vise, at krybdyrene hverken er ulækre, slimede eller særligt giftige

Vissenbjerg: Synes du, at krybdyr er nogle slimede, ulækre og giftige skabninger, så tager du fejl. Slimede er de med garanti ikke. Giftige - jo nogle er, men gennem udviklingen er de blevet mindre og mindre giftige. Og risikoen for at få et slangebid i naturen er omtrent lige så lille som at vinde den store gevinst i Lotto. Ulækre - det er måske en smagssag - men hvis du vidste mere om den nytte, de gør i økosystemerne og i medicinalforskningen, ville du måske se anderledes på det.

Det er i hvert fald, hvad man satser på i Terrriet i Vissenbjerg, der vil sætte ind på at sælge den anden historie om krybdyrene.

- Vi skal gøre dyrene spændende. Fortælle, at uden slanger, ville vi blive invaderet af mus og rotter. I tropiske egne er der nogle steder vildt farlige slanger, men risikoen for at blive bidt er som at spille lotto og vinde den store gevinst, siger direktør Morten Jørgensen.

Det kan være svært at hamle op med en nuttet og bamset panda, erkender han.

- Men vi har arter, der er mere truede, for eksempel skildpadder, som der kun er 500 tilbage af i verden, siger han.

Som første skridt i promoveringen af de af nogle gange uglesete dyr er en professionel video, hvor dyrepasser Jonas Caspersen fortæller om alt det, de også er.

Terrariet
Terrariet har siden åbningen i 1973 haft hjemme på Kirkehelle i Vissenbjerg.Her kan man se over 100 arter af krybdyr og padder, mange af dem er truede i naturen.

Besøger man Terrariet kan man af og til opleve dyrepasserne fortælle, man kan overvære fodring nogle af dyrene og er man heldig kan man også selv være med til at fodre giftslangerne.

Terrariet havde sidste år omkring 32.000 besøgende.

Tilbyder også skoletjeneste enten ved at modtage besøg af skoleklasser eller ved at rykke ud på skolerne med et lille udvalg af stedets dyr.

Man kan også få guidede ture og holde børnefødselsdag på Terrariet.

se www.terrariet.dk
Endnu er to kommodovaraner store børn, men om få år er de kønsmodne og søster og bror skal skilles ad og en ny indenfor i varmen, det giver udfordrigner med pladsen. Foto: Lise Wolf
Endnu er to kommodovaraner store børn, men om få år er de kønsmodne og søster og bror skal skilles ad og en ny indenfor i varmen, det giver udfordrigner med pladsen. Foto: Lise Wolf

Fascineret fra barnsben

Selv har han været fascineret af krybdyr, siden han som barn kom på besøg hos sine bedsteforældre i Vissenbjerg. Her besøgte han Terrariet, men fandt også salamandre og tudser i branddammen sammen med sin bedstefar, snoge i komposten og stålorme i skoven.

- De er så primitive, at det gør dem utroligt forudsigelige, men ikke mere end at det kan være svært at have med dem at gøre. Den sorte mamba bider helt sikkert. Det uforudsigelige og fascinerende er, hvordan man kommer til at tappe giften af den, forklarer Jonas Caspersen.

Og så kommer der bare hele tiden ny viden om krybdyrene, så det er svært at nå at følge med.

Lige netop det med giften, gør Terrariet et ekstra nummer ud af, for det er ofte det, der optager gæsterne.

Foto: Lise Wolf
Foto: Lise Wolf

Den nyttige gift

I "giftlaboratoriet" er den sorte mamba, kobraen og gilaøglen flyttet ind og her kan man via en skærm på væggen og sin smartphone klikke sig frem til al den viden om giften, dens farlighed og nytte, som man orker og derigennem finde ud af, at de ikke bare er modbydelige og farlige, men også gode og nyttige. Er man heldig, kan man også få lov at fodre slangerne under helt sikre forhold.

- Og hvem ved, måske viser det sig en dag, at en gift kan bruges som kur mod kræft, funderer Jonas Caspersen.

Terrariets beboere er en svær dyregruppe at formidle, erkender Morten Jørgensen og Jonas Caspersen.

Alle kan blive enige om, at den bamsede panda er både sød og nuttet, men den spiller ikke nogen særlig rolle i økosystemet, påpeger de.

Krybdyrene ligger ofte bare stille, derfor har man også lukket fugle og pattedyr ind i Terrariet, så der kommer liv i udstillingen. Aber og fugle i regnskoven og surikater hos skildpadderne.

Krybdyr er meget sejere, end du måske tror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce