Kronikere i fare uden kurser


Kronikere i fare uden kurser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommune har endnu ikke tilbud og kurser til kronisk syge. Læger og patientforeninger råber vagt i gevær

Kronisk syge mennesker, som bor i Assens Kommune, lever i øjeblikket livet farligt.

Det mener talsmanden for kommunens praktikserende læger og flere patientforeninger, som Fyens Stiftstidende har talt med.

Problemer er, at Assens Kommune endnu ikke har oprettet kursusforløb til indbyggere med kroniske sygdomme som for eksempel rygerlunger, hjerteproblemer eller diabetes.

Før kommunalreformen var det amtets og dermed sygehusenes opgave at hjælpe kronisk syge med at leve bedst muligt med deres sygdom og forhindre flest mulige tilbagefald.

Ikke op i gear

I Fyns Amt var der blandt andet kurser, hvor patienter lærte at bruge deres medicin rigtigt og lærte om betydningen af god kost og motion.

Men i dag er ligger hele den såkaldt sundhedsfremmende indsats hos kommunerne. Og ikke alle kommunerne er kommet op i gear med den opgave. Det kritiserer formanden for de praktiserende læger i Assens, Holger Rasmussen fra Haarby.

- I Assens Kommune er der endnu ikke oprettet nogle patientskoleaktiviteter. Det betyder, at jeg ser for eksempel patienter med rygerlunger, som hurtigere bliver dårligere end hidtil. Det betyder, at de kommer her i min klinik oftere, og at jeg skal bruge mere tid på at vejlede dem, men det er faktisk ikke en del af min opgave, siger han.

Dødeligheden stiger

Også Hjerteforeningen er ærgerlig over kommunernes indsats i forhold til at hjælpe patienter, der har været indlagt på sygehuset med hjertesygdomme.

- Det står rigtig skidt til i kommunerne. Alle hjertepatienter har brug for at blive undervist i deres sygdom, så de får en øget sygdomsforståelse. Vi ved fra undersøgelser, at dødeligheden blandt hjertepatienter falder, når de kommer gennem et kursusforløb, siger foreningens sundhedschef Ingrid Willaing.

Hun nævner blandt andet, at det er vigtigt for patienterne at forstå, hvorfor de skal tage flere forskellige slags medicin, spise den rette kost og dyrke den motion er vigtig ligesom det er nødvendigt at tage sig af de psykiske reaktioner ovenpå en dødelig sygdom.

Samme melding kommer fra direktøren i Danmarks Lungeforening, Charlotte Fuglsang. Hun peger på, at der skal et samarbejde mellem regionerne og kommunerne til.

Halter rundt omkring

- Det halter meget rundt omkring. I et lille land som vores kan ikke være tjent med, at tilbud til kronisk syge afhænger af hvilken kommune, de bor i, siger hun.

Hjerteforeningens lokale kommité langer også ud efter Assens Kommune.

- Det er livstruende for hjertepatienter, at der ikke er genoptræningscentre på hele Vestfyn, siger Carsten Briese fra Vissenbjerg.

Kronikere i fare uden kurser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce